Wikipedija:VRT

(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:OTRS)
Logotip VRT sistema
Logotip VRT sistema

VRT (engl. Volunteer Response Team) tim je pouzdanih urednika volontera koji je zaslužan za obradu zahteva i primedbi koje dobija Fondacija Wikimedia, kao krovna organizacija Wikimedia projekata, u koje spada i Wikipedia.

Pristigla pisma i elektronsku poštu obrađuje pomoću otvorene inačice softvera OTRS (engl. Open-source Ticket Request System). Ova pisma se tretiraju kao poslovna tajna, te tokom obrade u njihov sadržaj imaju uvid samo članovi tima. Ona se bez odobrenja ne objavljuju već se čuvaju u OTRS-sistemu. Većina OTRS-dokumenata vezana je za autorska prava ili odobrenje objavljivanja medijskih i tekstualnih sadržaja.

Skraćenica OTRS često se koristi i kao brži naziv samog volonterskog tima, koji radi koristeći "OTRS" softver. Ovaj tim odabranih volontera ima za zadatak da reši pravne i druge probleme, zloupotrebe, te da na najadekvatniji način odgovori na javne primedbe i zahteve.

Čemu služi VRT? uredi

Dobivanje osnovnih informacija uredi

Prečice:
WP:VRTS
WP:VRT
WP:OTRS

Grupa volontera je podeljena na osnovu njihovog iskustva i poznavanja tema, tako da se jedan deo pisama dobijenih preko "OTRS" sistema odnosi na pitanja čitalaca u vezi sadržaja članaka. Neke inačice Wikipedije (kao npr. Engleska Wikipedija) na glavnoj stranici sadrže poveznicu "Kontaktirajte nas". Odgovori od Wikipedije mogu se tražiti na gotovo svim njezinim inačicama.

Dobivanje dozvola uredi

U mnogim slučajevima urednici traže pomoć od Wikipedije u posredovanju za dobivanje dopusnice (dozvole korišćenja) neke datoteke u člancima koje pišu. Na primer, neke slike nisu prikladno licencirane ili nema dovoljno dokaza da ih je poznati autor dao u javno vlasništvo. VRT je službeni subjekt Wikipedije koji proverava te licence i brine se oko toga da pismeni zahtevi Wikipedijanaca budu valjano obrađeni. Slike i datoteke koje su prošle VRT provjeru bivaju označene logotipom i mogu se bez bojazni od povrede prava koristiti na Wikimedijinim projektima. Originalna se pisma sa zahtevom i odobrenjem čuvaju u bazi VRT sistema i mogu se pogledati na pismeni zahtev.

Vidi još uredi