Wikipedija:Korisnici botovi

Kada se koristi ova zastavica uredi

Administratori bi trebali da koriste ovu mogućnost kada žele da izbegnu zagušenje skorašnjih izmena (SI) tokom obavljanja rutinskih poslova. Te akcije nikada ne smeju da budu kontroverzne, kao što bi npr. bilo korišćenje zastavice da se izbegne prikazivanje spornih akcija u skorašnjim izmenama. Zloupotreba zastavice se tretira poput zloupotrebe bilo koje druge administratorske alatke i to može da bude osnov za uklanjanje ovlašćenja. Neki od primera prihvatljive upotrebe su: brisanje velikog broja stranica nakon postizanja konsenzusa, blokiranje velikog broja otvorenih proksija itd. Nije prihvatljivo korišćenje zastavice za obavljanje bilo kakvih kontroverznih akcija, bez obzira da li se radi o administratorskim zaduženjima ili ne.

Ponekad se zastavica može iskoristiti i prilikom promene korisničkih imena, blokiranja ili skrivanja izmena većeg broja korisnika sa uvredljivim korisničkim imenima, kako bi se smanjila vidljivost ovakvih akcija u skorašnjim izmenama.

U pojedinim slučajevima, birokrata može da ukloni ovu zastavicu ukoliko smatra da akcije određenog administratora trebaju da budu vidljive u SI. Ovo se radi u situacijama kada je administrator zaboravio da ukloni zastavicu ili kada su izmene takve da bi morale da budu vidljive u SI.

Zastavica korisnik bot može da se doda ili ukloni u Posebno:UserRights.

Zloupotrebe uredi

Jedan od problema u vezi sa ovom mogućnošću je da postoji prostor za zloupotrebe: administrator koji pravi sporne izmene ili akcije može sebi da dodeli ovu zastavicu kako se njegove aktivnosti ne bi videle u skorašnjim izmenama, koje predstavljaju osnovnu stranicu na kojoj se izmene prikazuju i prate.

Međutim, mora se imati na umu da su administratori izabrani voljom zajednice i da su to korisnici od poverenja koji imaju mogućnost da brišu stranice, blokiraju korisnike, vide obrisani materijal, zaštite stranice itd. Na kraju krajeva, ova mogućnost ne bi trebala da zahteva više poverenja od onog koje je administratorima već dato.

Davanje i uklanjanje zastavice se može pratiti u istoriji korisničkih prava, a videće se i u skorašnjim izmenama. Izmene koje admin načini mogu se sve vreme pratiti kada se uključi opcija Prikaži botove. Administratori koji zloupotrebe svoja ovlašćenja (uključujući i ovu zastavicu) trebalo bi da budu sankcionisani.

Korisnik bot ili bot? uredi

Ovo ima za cilj da zameni traženje privremene bot zastavice od birokrata. Administratori koji bi inače tražili privremenu bot zastavicu mogu sami sebi da dodele zastavicu korisnik bot i da je uklone čim završe sa konkretnom aktivnošću.

U slučajevima kada je potrebna stalna bot zastavica, stvari ostaju iste - administrator bi trebao da napravi sekundarni nalog i da zatraži bot zastavicu.

Vidi još uredi