Wikipedija:Ime stranice

Ime stranice je izraz koji se koristi kao referenca na svaku stranicu dostupnu na Wikipedijinom bazi podataka. Ime stranice se obično ne odonosi na virtual, kao Posebno i medijske stranie. Ime stranice je obično isto kao i prikazani naslov; prikazani naslov je prikazan na naslovnoj liniji, kraj vrha stranice, u velikom fontu. Ali prikazani naslov se može u manjoj mjeri razlikovati od imena stranice bez većih posljedica.

Imena stranica se koriste kao naslovi stranica, za navigaciju i pretraživanje stranice kao i za stvari kao što su transkluzija i supstitucija. Imena stranica također služe kao veze za imena stranica wikitekstu, ako su navedena u zatvorenim četvrtastim zagradama, kao [[Ime stranice]]. Ako se stranica preimenuje, isto se događa i sa imenom stranice.

Imena stranice su ista kao zadnji dio URL-a Wikipedinijinih stranica, tj. nakon posljednje oznake (/); osim ako dođe do prijevoda. Na primjer Glavna stranica Wikipedije nema naslov, ali se link može pronaći u posljednjem dijelu URL-a, kao [[Glavna_stranica]] ili [[Glavna stranica]]. MediaWiki software, koji pokreće Wikipediju, će sva slova, brojke i oznake URL-a protumačiti ispravno. Ali za stranice koje se odnose na bazu podataka revizija stranice, URL-ovi su različiti i može se povezati samo URL; URL označava ime stranice, ali i vrijednost oldid, u permanentnom i jedinstvenom obliku Page_name&oldid=value. V. Help:Historija stranice za više detalja.

MediaWiki software aktivira terminologiju imena stranica kada su uskladišteni aspekti imena u tri "magične riječi": {{NAMESPACE}},{{PAGENAME}}, and {{FULLPAGENAME}}.