White Anglo-Saxon Protestant

WASP je izraz koji je nastao od engleske skraćenice White Anglo-Saxon Protestant (hrvatski: Bijeli anglosaksonski protestant), a koji se u SAD, i rjeđe u Kanadi, koristi za stanovnike koji u najvećoj mjeri vode porijeklo od prvih evropskih protestantskih naseljenika na područje Sjeverne Amerike.

Iako naziv anglosaksonski sugerira da su preci današnjih WASP-a bili uglavnom Englezi, odnosno potomci drevnih germanskih naseljenika na Britansko Otočje, u taj naziv se u pravilu uključuju i potomci nizozemskih, švedskih kolonista na području Sjeverne Amerike, kao i potomci Velšana, Škota i Irskih protestanata koji su se zajedno s Englezima naseljavali u 17. i 18. vijeku, isto kao i potomci prvih njemačkih kolonista. Sve te manje etničke zajednice su relativno brzo asimilirale u WASP-ovsku maticu, te ih se često naziva svojevrsnim nukleusom suvremene američke nacije.

Posljednjih godina je izraz WASP dobio pejorativan značaj, te se njime označavaju pripadnici otuđene američke društvene elite, odnosno manjine koja dominira nad većinom koju čine društveno podređeni ne-WASP-ovi.

Vanjski linkovi uredi