Washington Luís

Washington Luís Pereira de Sous (Macaé, 26. listopada 1869.São Paulo, 4. kolovoza 1957.) je bio brazilski političar koji je služio kao 13. predsjednik Brazila, ujedno i posljednji predsjednik Prve Republike.

Washington Luís
Washington Luís

Mandat
15. studenog 1926. – 24. listopada 1930.
Potpredsjednik   Fernando de Melo Viana
Prethodnik Artur Bernardes
Nasljednik Júlio Prestes (izabran)
Privremena vojna junta

Rođenje 26. listopada 1869.
Brazil Macaé, Brazil
(tada Brazil Brazilsko Carstvo)
Smrt 4. kolovoza 1957.
Brazil São Paulo, Brazil
(tada Brazil Druga Brazilska Republika)
Politička stranka PRP
Supružnik Sofia Pais de Barros
Zanimanje političar, advokat

Potpis

Luís je rođen u mjestu Macaé u romskoj obitelji portugalskog porijekla. Studirao je pravo u São Paulu, gdje je kasnije radio kao advokat. Godine 1920. izabran je za guvernera države São Paulo, što mu je bila prednost pri izboru za predsjednika šest godina kasnije, a sve sukladno tadašnjoj café com leite politici. Kada je izabran za predsjednika, Luís je dobio državu koja je godinama bila destabilizirana provođenjem oligarhijske politike između moćnika iz država São Paulo i Minas Gerais, a koju je dodatno pogoršala Velika gospodarska kriza 1929. godine. Luís se nije najbolje snašao u kriznoj situaciji što je drastično destabiliziralo njegovu vladu.

Kada je na izborima 1930. godine pobijedio Luísov kandidat Júlio Prestes, ispred kandidata Liberalne alijanse Getúlija Vargasa, pojavile su se optužbe o namještenim izborima. Situaciju je dodatno pogoršao atentat na Vargasova potpredsjedničkog kandidata Joãa Pessou, iako se kasnije ispostavilo da atentat nije bio politički motiviran. Vargas je u pozadini planirao političku zavjeru koja je kulminirala revolucijom u kojoj je Luís svrgnut s vlasti. Zamijenila ga je privremena vojna junta, nakon koje je Vargas preuzeo vodstvo države. Júlio Prestes, koji je tada bio izabrani predsjednik, tako nikada nije stupio na mjesto predsjednika.

Nakon Vargasove revolucije, Luís je boravio u egzilu u Europi i Sjedinjenim Državama, vrativši se u Brazil tek 1947. godine. Nastanio se u São Paulu te se posvetio historiografiji. Umro je u 4. kolovoza 1957. godine.