Wang Meng (Raniji Qin)

Ovo je kinesko ime; porodično ime je 王 (Wang).

Wang Meng (王猛, pinyin Wáng Měng) (325–375), kurtoazno ime Jinglüe (景略), formalno Markiz Wu od Qinghea (清河武侯), bio je premijer države Raniji Qin pod carem Fu Jiānom, poznat po tome što se zahvaljujući njegovoj upravi država od relativno male teritorije u današnjoj provinciji Shaanxi, te dijelovima Gansua, Shanxija i Henana proširila na gotovo cijelu teritoriju nekadašnje Kine sjeverno od rijeke Huai. Zbog toga ga se smatra jednim od najvećih državnika u kineskoj historiji.

Wang Meng

Odrastao je kao siromašan Kinez u Yechengu, prijestolnici Wu Hu države Kasniji Zhao, te bio prisiljen za život zarađivati izradom sanduka. Usprkos inteligencije i darovitosti, nije mu dopušteno da se školuje, te je otišao živjeti kao pustinjak na planinu Huayin, odnosno teritoriju Di Fu klana, koji će kasnije osnovati državu Raniji Qin. Godine 355. se Wang Meng sreo sa Fu Jianom, tada još uvijek samo Di princom, te postao njegov glavni savjetnik. Kada je 357. Fu Jian svrgnuo svog rođaka Fu Shenga i preuzeo vlast, Wang Meng je postao premijer.

Wang Meng se istakao reformama kojima je poboljšana uprava države, ali i odlučnim suzbijanjem arogancije plemstva. Godine 369. je iskoristio invaziju dinastije Jin na državu Raniji Yan, kako bi sa njom sklopio savez; zauzvrat je država Raniji Yan obećala državi Raniji Qin predati prijestolnicu Luoyang. Kada je obećanje iznevjereno, Wang Meng je iskoristio to kao izgovor za rat protiv Ranijeg Yana koji je zimi 370. završio zarobljavanjem cara Murong Weija i pripajanjem njegove države Ranijem Qinu. Umro je u ljeto 375. ali njegovi nasljednici nisu mogli spriječiti kasniji kolaps države kojoj je služio.

Reference uredi