Ovo je kinesko ime; porodično ime je Wang (王).

Vang Anši (kin. 王安石, pinjin: Wáng Ānshí; 8. decembar 102121. maj 1086.[3]) je bio kineski ekonomista, državnik, premijer i pesnik iz severne Sung dinastije koji je pokušao da izmeni zakonodavni sistem i sprovodio reforme u cilju poboljšanja ekonomije i jačanja odbrane zemlje. Suočen sa otporom konzervativaca, kao premijer Sima Guang, bio je prisiljen da se povuče sa položaja.[4]

Wang Anshi
Duke of Jing (Jīngguógōng) 荊國公[1]

kancelar dinastije Song
u službi 1070-1086
monarh car Shenzong
Puno ime Porodično ime: Wáng 王
lično ime: Ānshí 安石
kurtoazno ime: Jièfǔ 介甫
stilsko ime: Bànshān Lǎorén 半山老人
Posthumno ime Wén 文[2]
Otac Wang Yi
Rođen/a (1021-12-08)8. 12. 1021.
Linchuan, Song Kina
Umro/la 21. 5. 1086. (dob: 64)
Jiangning
Wang Anshi
Kinesko ime
Kineski 王安石
japansko ime
Hiragana おうあんせき
korejsko ime
Hangul 왕안석
vijetnamsko ime
vijetnamski Vương An Thạch

Poreklom je iz porodice nižeg činovnika. Od detinjstva je voleo da čita i dobio je dobro obrazovanje. Zbog izvanrednog talenta je imenovan za funkcionera lokalne i centralne vlade, pa i premijera. Iz dugogodišnjeg iskustva funkcionera lokalne vlade, Vang Anši je razvio teoriju da je za bogatu državu i moćnu vojsku potrebna reforma političkog sistema. On je imperatoru uputio pismo u kojem je predložio svestranu reformu pravnog sistema uvedenog u prvim godinama dinastije Sung, kako bi se ublažili problemi siromaštva i slabosti države. Na osnovu ideja Vang Anšija, vlada je donela niz pravnih propisa iz raznih oblasti od poljoprivrede, do zanatstva i trgovine, od seoskih područja do gradova, u sklopu opsežne društvene reforme. U istoriji je ova reforma poznata pod imenom „Vang Anšijeva reforma“.[5]

Vang Anši je često u svojim delima obrazlagao političke ideje i zalaganja u cilju služenja reformama. „Pismo upućeno imperatoru“ je predstavničko delo Vang Anšija u kojem je zahtevao preobražaj društvenog sistema.[5] On je, duboko analiziravši tešku situaciju dinastije severnog Sunga podneo sveukupan plan za reformu.

Izvori uredi

  1. zbog toga navođen kao Wáng Jīnggōng 王荊公
  2. zbog toga navođen kao Wáng Wéngōng 王文公
  3. 6. dan 4. meseca Juanjou 1 (元祐元年四月六日), što odgovara 21. maju 1086. godine u julijanskom kalendaru.
  4. Đurđević, Mirjana; Ada Zečević (1995). Antologija stare kineske poezije. Beograd: Srpska književna zadruga. str. str. 442. ISBN 86-379-057104. 
  5. 5,0 5,1 „Vang Anši–Političar i književnik u dinastiji severnog Sung”. Kineski radio internacional. 30. 4. 2009.. Pristupljeno 9. 10. 2009. 

Spoljašnje veze uredi