Walking Tall (film, 1973)

Walking Tall (sh. Hodati uspravno), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Šerif iz države Tennessee je američki akcijski film snimljen 1973. godine u režiji Phila Karlsona. Temelji se na stvarnim događajima, koji su se nekoliko godina ranije zbili u Okrugu McNairy u saveznoj državi Tennessee, čiji se šerif Buford Pusser sukobio sa tamošnjim organiziranim kriminalom. U filmu njegov lik tumači Joe Don Baker, a radnja prikazuje kako se, zgađen korupcijom, kandidira i pobjeđuje na izborima za šerifa, ali kako svojim nastojanjem da okrug očisti od kocke i prostitucije kriminalce potakne da ga pokušaju likvidirati, pri čemu gine njegova supruga (čiji lik tumači Elizabeth Hartman).

Walking Tall
RežijaPhil Karlson
ScenarioMort Briskin
Stephen Downing
John Michael Hayes (uncredited)
UlogeJoe Don Baker
Elizabeth Hartman
MuzikaWalter Scharf
FotografijaJack A. Marta
MontažaHarry W. Gerstad
StudioBing Crosby Productions
DistribucijaCinerama Releasing Corporation
Datum(i) premijere
22. 2. 1973 (1973-02-22)
Trajanje125 min.
Zemlja SAD
Jezikengleski
Budžet500.000 $
Bruto prihod23 mil. $[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Walking Tall Part 2 (1975)

Phil Karlson je deceniju i pol ranije u klasičnom true crime filmu The Phenix City Story obradio slične događaje u Alabami. U Walking Tall, koji je snimljen sa skromnim budžetom, također se inzistiralo na autentičnosti, pa je sam Pusser služio kao tehnički savjetnik, a neki od njegovih prijatelja i poznanika se nakratko pojavljivali u filmu. Vlasti Okruga McNairy su izričito zabranili snimanje filma na njegovoj teritoriji, a što su, pak iskoristili vlasti susjednog Okruga Chester. Film se prije premijere smatrao B-produkcijom, a kritičari prema njemu uglavnom nisu imali naklonosti, zamjerajući mu preveliku količinu nasilja i nedostatak suptilnosti. Usprkos svega toga, Walking Tall je na iznenađenje mnogih postigao izuzetnu gledanost, a dotle uglavnom nepoznati Baker postao velika zvijezda. Walking Tall je ubrzo u Hollywoodu potakao trend snimanja tzv. hixploitation filmova, smještenih u milje ruralnog američkog Juga, a sa vremenom je stekao i svojevrsni kult status.

Pusser, kome su producenti namjeravali ponuditi ulogu u nastavku, je sljedeće godine poginuo u prometnoj nesreći, a Baker je odbio nastup. Umjesto toga su snimljeni nastavci Walking Tall Part 2 i Walking Tall: Final Chapter gdje je Pusserov lik tumačio Bo Svensson. Godine 2004. je, pak, snimljen remake pod naslovom Walking Tall gdje je naslovnu ulogu tumačio Dwayne the Rock Johnson.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. „Walking Tall, Worldwide Box Office”. Worldwide Box Office. Pristupljeno 17. II 2012. 

Vanjske veze uredi