Walkabout (film)

Walkabout, u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Šetnja, je britansko-australijski pustolovni film snimljen u režiji Nicolasa Roega i premijerno prikazan 1971. godine, poznat kao najuspješnije, ali i najkontroverznije ostvarenje u njegovoj filmografiji.

Walkabout
RežijaNicolas Roeg
ProducentSi Litvinoff
ScenarioEdward Bond
PredložakWalkabout; autor:
James Vance Marshall
UlogeJenny Agutter
Luc Roeg
David Gulpilil
MuzikaJohn Barry
FotografijaNicolas Roeg
MontažaAntony Gibbs
StudioMax L. Raab-Si Litvinoff Films
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
5. 1971 (1971-05) (Cannes)
Trajanje100 min.[1]
Zemlja Australija
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Yolŋu Matha
Budžet1,000.000 A$ (proc)[2]

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Donalda G. Paynea (objavljenog pod pseudonimom James Vance Marshall). Protagonisti, koje tumače Jenny Agutter i Roegov sin Luc (pod pseudonimom Luc John) su britanska tinejdžerica i njen nekoliko godina mlađi brat koji ostanu izgubljeni u australijskom Outbacku nakon što ih je otac na pikniku (koga tumači John Meillon) u trenutku iznenadnog duševnog rastrojstva fizički napao, a potom izvršio samoubistvo. Radnja prikazuje kako im zbog nepoznavanja lokalne flore i faune prijeti sigurna smrt od gladi i žeđi sve do trenutka kada na njih slučajno nabasa mladi Aboridžin (čiji lik tumači David Gulpilil) koji prolazi kroz walkabout (ritualni ispit zrelosti kroz samotno preživljavanje u divljini) te im pomaže da prežive.

Roeg, kome je to bilo prvo samostalno ostvarenje (nakon kultnog i također kontroverznog Performancea koga je bio režirao sa Donaldom Cammellom) je duže vremena mislio snimiti film, ali su produkciju odgađali problemi financijske naravi i nezadovoljstvo sa scenarijem. Roeg je konačno odabrao tekst Edwarda Bonda koji je u značajnoj mjeri odstupio od predloška, dodavši mu mnogo oporiji i mračniji ton, ali i seksualne konotacije u odnosu bijele djevojke i mladog Aboridižina. Film se snimao na australijskim lokacijama, a Gulpilil (na špici pogrešno naveden kao "Gimpilil") za vrijeme snimanja uopće nije znao engleski.

Premijerno je prikazan na Kanskom festivalu gdje je oduševio kritiku svojim naturalističkim prikazom preživljavanja u divljini, ali i sudara različitih kultura. Međutim, njegov sadržaj je izazvao brojne kritike i kontroverze, a što se prije svega odnosilo na prizore u kojima mladi Aboridžin prilikom lova ubija klokane i druge divlje životinje, a koji su dijeli publike bili previše uznemirujući. Još veće kontroverze je izazvala i scena u kojoj se troje glavnih likova kupaju goli, a što je posebno upalo u oči u slučaju mlade Agutter koja je prije toga uživala status dječje zvijezde; s obzirom da nije bilo jasno da li je u trenutku snimanja imala 18 godina ili ne postavljalo se pitanje predstavlja li Walkabout dječju pornografiju. Zbog tih je razloga Walkabout bio predmetom zabrana i cenzure, te je u svom originalnom obliku postao dostupan publici tek nakon mnogo godina. Agutter je zahvaljujući njemu postala velika zvijezda, a Gulpilil jedan od prvih međunarodnih celebrityja među australijskim Aboridžinima.

Izvori uredi

  1. „Walkabout”. British Board of Film Classification. Pristupljeno 11. VI 2014. 
  2. Andrew Pike and Ross Cooper, Australian Film 1900–1977: A Guide to Feature Film Production, Melbourne: Oxford University Press, 1998 p258

Vanjske veze uredi