Vrtlog je jugoslavenski crno-bijeli ratni film snimljen 1964. godine u režiji Hajrudina Krvavca i Gojka Šipovca. Po strukturi je omnibus koji se sastoji od tri priče. Priču „Vrtlog“ je režirao Hajrudin Krvavac, a „Močvara“ Gojko Šipovac, dok su priču „Otac“ režirali zajedno.

Vrtlog
Žanrratni
psihološka drama
RežijaHajrudin Krvavac
Gojko Šipovac
ProducentBosna film
ScenarioHajrudin Krvavac
Momčilo Milankov
Gojko Šipovac
Mladen Oljača
UlogeLojze Potokar
Branko Pleša
Janez Vrhovec
Dušan Janićijević
Pavle Vuisić
Dušan Golumbovski
MuzikaJosif Enriko
FotografijaĐorđe Jolić
StudioBosna film
Datum(i) premijere
1964 (1964)
Trajanje92 min.
Zemlja SFR Jugoslavija

Za prvi dio „Otac“, scenario je napisao Hajrudin Krvavac prema istoimenoj priči Milinka Aleksića. Za „Močvaru“ su scenario zajedno pisali Momčilo Milankov i Gojko Šipovac prema istoimenoj pripovjeci Momčila Milankova. Scenario za Vrtlog su zajedno napisali Hajrudin Krvavac i Mladen Oljača prema pripovjeci Stevana Bulajića.

Radnja uredi

Otac uredi

U vrijeme Drugog svjetskog rata Nijemci dolaze u selo i zatiču seljake u polju na oranju. Njemački oficir (Branko Pleša) naređuje strijeljanje muškaraca i iz grupe izdvaja starca (Lojze Potokar) koji se zatekao sa dva sina. Starcu nudi da izabe jednog od dva sina koga će da spasi od strijeljanja.

Močvara uredi

Dva jugoslovenska partizana Vladimir i Pavle progonjeni Nijemcima bježe kroz močvaru. Vladimir (Janez Vrhovec) koji je ranjen i iscrpljen, pomišlja na predaju. Pavle (Dušan Janićijević) ga odgovara od bijega znajući da bi predajom Nijemcima otišao u sigurnu smrt. Njemačka potjera se približava a oni imaju samo jedan šmajser.

Vrtlog uredi

Vatra je otvorena na grupu jugoslovenskih partizana koja je noću prelazila rijeku. Ranjeni mladić je ispao iz čamca i doplivao na riječnu adu. Srpski četnici zorom pokreću pretragu, a igrom slučaja Stojan (Pavle Vujusić) uskoro pronalazi svog ranjenog sina. Otac četnik i ranjeni sin partizan počinju skrivanje od jedne i druge strane.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Lojze Potokar Otac (Otac)
Branko Pleša Njemački oficir (Otac)
Aleksandar Mičić Milan (Otac)
Ante Kaštelan Ranko (Otac)
Jozo Lepetić Njemački vojnik (Otac)
Janez Vrhovec Vladimir (Močvara)
Dušan Janićijević Pavle (Močvara)
Pavle Vuisić Stojan, otac (Vrtlog)
Dušan Golumbovski Mladen, sin (Vrtlog)
Zlatko Madunić Ljuban (Vrtlog)
Miloš Tripković Orač (Močvara)
Uroš Kravljača Partizan (Močvara)
Dušan Vuisić Četnik (Močvara)

Vidi još uredi

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi