Vrhovni sud Novog Zelanda

Vrhovni sud Novog Zelanda (engleski: Supreme Court of New Zealand; maorski: Te Kōti Mana Nui) je najviši sud i sud posljednje instance na Novom Zelandu, formalno osnovan 1. siječnja 2004. godine. Prvo zasjedanje suda održalo se 1. srpnja 2004. godine. Vrhovni sud je zamijenio Sudski odbor Kraljevskog vijeća u Londonu kao najviša žalbena instanca. Nastao je izglasavanjem Zakona o Vrhovnom sudu 2003. godine; stvaranje Vrhovnog suda i ukidanje prava žalbe Sudskom odboru u Londonu su svojedobno smatrane vrlo kontroverznim ustavnim promjenama na Novom Zelandu.

Zgrada Vrhovnog suda u Wellingtonu.

Vrhovni sud Novog Zelanda ne smije se poistovjetiti sa "starim" Vrhovnim sudom, višim sudom koji je uspostavljen 1841. godine, a od 1980. djeluje kao Visoki sud Novog Zelanda. Promjena imena ovog suda uslijedila je kao anticipacija uspostave vrhovnog, žalbenog suda koji bi nosio ime Vrhovni sud.

Sud zasjeda u zgradu u Wellingtonu, a sastavljen je od pet sudaca, koji se biraju na trajni mandat koji, najkasnije, završava umirovljenjem u 70. godini života. Trenutna predsjednica suda, od 2004. godine, je Dame Sian Elias.