Koordinate: 44° 40′ 13" SGŠ, 16° 15′ 45" IGD
Vranovina je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Bosanski Petrovac koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 274 stanovnika.[1]

Vranovina
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Opština/Općina Bosanski Petrovac
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 274
Geografija
Koordinate 44°40′13″N 16°15′45″E / 44.6703°N 16.2625°E / 44.6703; 16.2625
Vranovina na mapi Bosne i Hercegovine
Vranovina
Vranovina
Vranovina (Bosne i Hercegovine)

Geografija uredi

Vranovina leži na obroncima kojima se Grmeč od svog grebena Željeznik spušta u Petrovačko polje. Razlozi takvoj gradnji kuća na krajevima potiču iz vremena turske uprave, kad se svijet sklanjao u zabačenija i nepristupačnija mjesta, u šume i u zaklone, podalje od glavnih drumova, kako ne bi toliko bio na udaru. Osim toga, i spahije nisu dopuštale kmetu, da s kućom i drugim stajama zakrčuje plodnu zemlju, nego su ga potiskivale na kraj, na zemljište koje nije ni za kakvu privredu. Zbog toga i jesu kuće ponajviše na vrlo nezgodnim mjestima, u strani, u vrleti, sa težim pristupom[2].

Selo sačinjavaju ovi dijelovi: Rakovica, Jevića (Cvikića) Glavica, Vranješki Do, Kapetanov Do i Gornja Vranovina (pod Željeznikom). Klima je oštra, oštrija nego u drugim krajevima Petrovačkog Polja i selo je ne rijetko izloženo sjevernom vjetru. Ovdje snijeg pada ranije i duže se zadržava. Selo Vranovina ima nekoliko omanjih izvora i potoka, kao i jedan jači potok „Vranovina"; Ovaj izvire pod samim Željeznikom, prelazi preko Gornje Vranovine i dopire čak u polje , u nizinu, do sela Brestovca.

Istorija uredi

U ovom selu na sjeveru leži jedna gradina, koju narod naprosto zove „Gradinom".To je ilirska praistorijska građevina, utvrđeno naselje oko čijeg platoa eliptičnog oblika teče odbrambeni zid. Sjeverna strana veoma strma, ostale se supštaju preko tri terase. Površinski su tu nađeni fragmetni keramike. Potiče iz bronzanog ili željeznog doba.


Stanovništvo uredi

Nacionalnost 1991.
Srbi 272
Muslimani 0
Hrvati 0
Jugosloveni 1
ostali 1
Ukupno 274

Privreda uredi

Literatura uredi

  • Vejsil Ćurćić -Starine iz okoline Bosanskog Petrovca, Zemaljski muzej Sarajevo, 1902

Reference uredi

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 
  2. "Sela parohije Krnjeuša u Bosni" i "Bjelajsko Polje i Bravsko" -Petar Rađenović, Srpska Kraljevska Akademija u Beogradu 1925. i 1923. godine

Vanjske veze uredi