Vojni krst (VK; engl. Military Cross; MC) je vojno odlikovanje britanskih oružanih snaga, treće u nivou, dodeljuje se oficirima, a od 1993. i drugim pripadnicima (podoficirima i vojnicima), kao i oficirima iz stranih savezničkih država.

Vojni krst



Vojni krst
dodeljuje Velika Britanija i Komonvelt
Tip Vojno odlikovanje
Dodeljuje se za za junaštvo u toku aktivne operacije protiv neprijatelja
Statistika
Ustanovljen 28. decembar 1914.

Dobija se u znak priznanja za "delo ili dela za istaknuti primer tokom aktivne operacije protiv neprijatelja, dodeljuje se svim pripadnicima, na bilo kojoj poziciji u britanskim oružanim snagama ...". Godine 1979. Kraljica je odobrila predlog da se određeni broj odlikovanja, uključujući i vojni krst, može u budućnosti dodeljivati posthumno.

Istorija uredi

Nagrada je osnovana 1914. za oficire do čina kapetana. Godine 1931, odlikovanje je podignuto do čina majora i ustanovljen je i za pripadnike Kraljevskog vazduhoplovstva za akcije na zemlji. Godine 1993. preispitan je sistem dodele počasti, sa namerom za uklanjanje razlike u rangu odlikovanja za hrabrost. Tada je ukinut Vojni Orden, koji je bio treći u nivou po važnosti za pripadnike britanskih snaga. A, od tada Vojni krst se nalazi na trećem nivou, kao odlikovanje za hrabrost na zemlji za sve pripadnke britanskih oružanih snaga.

Opis uredi

  • 46 mm maksimalna visina, 44 mm maksimalna širina
  • Ukrasni srebrni krst sa pravim oružjem čiji su krakovi na krajevima ukrašen carskom krunom. Na aversu je Kraljevski skiptar u centru;
  • Revers je jednostavan, ali od 1938. nalazi se na njemu urezano ime primaoca i godina izdavanja u donjem delu krsta.
  • Traka je širine 32 mm i sastoji se od tri jednaka vertikalne pruge bele, ljubičaste i bela boje.

Nagrade uredi

  • Tokom Prvog svetskog rata, prvoj osobi kojoj je dodeljen Vojni krst je bio kapetan Francis Viktor Valington iz Kraljevske poljska artiljerija
  • Tokom Drugog svetskog rata kapetan Petar Manekshav iz indijske armije (koji je na kraju dogurao do feldmaršala), bio je predvodnik kontra-ofanzivne operacije protiv invazije japanske vojske, u Burmi. Tokom ove ofanzive bio je pogođen iz mitraljeza i teško ranjen u stomak. General-major DT Kauan primetio je da je kapetan Manekshav jedva ostao živ, svestan njegovog junačkog otpor Japanacima, a iz straha od najgoreg, skinuo je svoj orden Vojnog krsta i stavio ga teško ranjenom kapetanu Maneksahavu govoreći „umrlom licu ne može biti dodeljen Vojni krst“.
  • Prvi posthumni Vojni krst je bio dodeljen kapetanu Herbertu Vestmakotu gardijskom vojniku za junaštvo u Severnoj Irskoj u periodu od 1. februara 1980. do 30. aprila 1980. godine.
  • Prva žena koja je dobila Vojne krst je redov Mišel Noris iz kraljevskog medicinskog korpusa u sastavu kraljevske regimente „Princeza od Velsa“ u Iraku. Medalju joj je lično uručila kraljica Elizabeta II 21. marta 2007, kao rezultat njenog angažovanja u Iraku 11. juna 2006.