Vis Mladi (poznati i kao The Mladis) bio je poznati zagrebački rani rock sastav osnovan 1962.

Vis Mladi
Lični podaci
Zanimanjemuzičari
Muzički rad
Period aktivnosti1962. - 1966.
OsnivanjeZagreb
ŽanrRock
Diskografska kućaJugoton
Članovi
Bivši članoviŽeljko Kovačević - Pes, Krešimir Radić, Branko Pečkaj - Korna, Brane Živković, Željko Ćupić - Čup, Miroslav Goreta - Čok, Predrag Drezga- Dodo

Historija uredi

Sastav je osnovala grupa srednjoškolaca iz Zagreba 1962. godine, kao jedan od prvih pop/rock sastava u Jugoslaviji, to se onda zvalo - električarski sastav, zbog dominirajućeg zvuka električnih gitara. Njegovi osnivači i prvi članovi bili su; Željko Kovačević - Pes (gitara/vokal), Krešimir Radić (bas gitara/vokal), Branko Pečkaj - Korna (ritam gitara), Brane Živković (klavir), Željko Ćupić - Čup (pjevač), Miroslav Goreta - Čok (vokalni solist) i Predrag Drezga - Dodo (bubnjevi).

Od jeseni 1963. u grupi nastupa Walter Neugebauer - Neno (piano/menadžer), a od 1963. i 1964. u grupi nastupaju; Ranko Bačić - Rana, Vladimir Rubčić - Rubac, Zlatan Kopajtić - Zec (kao pjevač) te Omerbegović - Omica (bubnjevi).

U samome početku bili su inspirirani zvukom i muzikom Shadowsa, a kasnije Beatlesa i Stonsa, kako se već evropski rock - odnosno beat u to vrijeme razvijao. Svoje prve snimke - čiste instrumentale, snimaju za Radio Zagreb 1963. To su bile snimke; "Južno od granice (South of the Border", "Vrati se" (autor: Jurica Sauh) i "Zvjezdana noć" (Cozy). Tad su snimili i svoje verzije "Mustanga" i "Bongo Bluesa" (od Shadowsa), i instrumental - Pipeline od američkog sastava Chantays. Bili su među prvim jugoslavenskim sastavima koji se pojavio uz Bijele strijele u popularizaciji beata, ali dok je Strijelce to značio kraj, za Mlade bio početak [1].

Mladi su u razdoblju od 1965. do 1966. uspješno pod nazivom - The Mladis nastupali po zapadnonjemačkim klubovima za američke vojnike. Na prostore bivše Jugoslavije vraćaju se u ljeto 1965. godine, te postaju jedan od najpopularnijih sastava tog vremena. Za Novu 1966. ponovo odlaze u inozemstvo, i nastupaju s Fats Dominom u hamburgškom Star-Clubu, ali se tad i raspadaju.

Mladi su bili prvi domaći čupavci, iako nisu ostavili nekog velikog traga u diskografiji ili tonskim zapisima po radio stanicama, utjecaj te grupe na razvoj pop i rock muzike u Zagrebu i Jugoslaviji bio je daleko veći nego što se to može danas i zamisliti.

Njihov uticaj iako se to površno gledajući, svodio samo na odabir repertoara, izbor instrumenata, scenski nastup i modu, koji je bio više nego up to date, bio je daleko značajniji. Željko Kovačević - Pes postao je uzor svim kasnijim gitaristima, a Drezga - bubnjarima.

Tonski zapisi uredi

Izvori uredi

  1. Siniša Škarica, "Kada je rock bio mlad: Priča s istočne strane (1956.-1970.)", V.B.Z. d.o.o., Zagreb, 2005. god, str. 75, ISBN 953-201-517-5

Vanjske veze uredi