Vijenac (arhitektura)

Vijenac (ijek.) ili venac (ek.), odn. korniš (od franc. corniche < tal. cornice: okvir, prema lat. cornix < grč. κόραξ: gavran),[1] u arhitekturi, horizontalna istaka na zidu, koja pokriva (sakriva) stropne grede.[2] Vijenac pored dekorativne ima i praktičnu funkciju, jer čuva drvene grede od oborina.[3]

Vijenac
Razni tipovi krovnih vijenaca iz francuskog larusovog rječnika iz 1922.
Razni tipovi krovnih vijenaca iz francuskog larusovog rječnika iz 1922.
Razni tipovi krovnih vijenaca iz francuskog larusovog rječnika iz 1922.

Pored tog vijenac se zove i svaka ostala horizontalna istaka na građevini, kao što su istake iznad vrata,[2] prozora, a karniša se zove i nosač zavjesa, koji stoji iznad prozora ili vrata.

Historija uredi

Kod klasičnih grčkih hramova vijenac je bio najviši element trabeacije[2] koja se sastoji (od vrha do dna) od vijenca, friza (sastavljenog od nanizanih triglifa i metopa) i arhitrava.

Taj način pokrivanja krovnih greda, Rimljani su preuzeli od Grka, i proširili njegovu primjenu na sve stropne grede, na višekatnim građevinama, jer Grci takve nisu gradili.

Vijenci su bili osobito popularan arhitektonski element za renesanse, u kasnijim stilskim razdobljima se više nisu klesali od kamena, već izvodili od žbuke

Vijenci se upotrebljavaju i danas, iako sve manje a najčešće kod krova, da pokriju krovne grede.

Vidi još uredi

Galerija slika uredi

Izvori uredi

  1. cornice (engleski). Merriam-Webster. Pristupljeno 02. 06. 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 cornice (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 02. 06. 2013. 
  3. kòrniš (hrvatski). Novi Liber. Pristupljeno 02. 06. 2013. 

Vanjske veze uredi