Vigilantizam je izraz kojim se opisuju aktivnosti privatnih građana koji, u nastojanju da zaštite svoj ili živote, odnosno imovinu svojih susjeda i sugrađana, svjesno krše zakon, neovlašteno preuzimajući policijske i pravosudne ovlasti, a što za posljedicu ima nasilje prema stvarnim ili navodnim prijestupnicima kojima je pri tome ugrožena sloboda, tjelesni integritet, a u krajnjim slučajevima i život. Osoba koja poduzima vigilantske aktivnosti se naziva vigilante (ili viđilante). Vigilantizam se također slikovito opisuje i kao preuzimanje zakona u svoje ruke.

Vigilantizam je fenomen koji se obično pojavljuje na područjima gdje je iz različitih razloga došlo do kolapsa državne vlasti, ona nije dovoljno čvrsto uspostavljena ili je opterećena endemskom korupcijom i nesposobnošću. Sva zakonodavstva na vigilantizam u načelu gledaju negativno, a također se povezuje s negativnim fenomenima kao što su rasne, etničke i druge predrasude zbog kojih se vigilantske djelatnosti mogu pretvoriti u linč i pogrom.

Usprkos toga, koncept vigilantizma često uživa popularnost u javnosti, pogotovo u društvima suočenima s eksplozijom kriminala i sličnih oblika društvene patologije. Vigilantizam je čest motiv u popularnoj kulturi, gdje se vigilanti prikazuju kao protagonisti, odnosno osobe koje su prisiljene "istjerivati" pravdu u nedostatku redovnih, odnosno "konvencionalnih" metoda. Jedan od primjeri su superheroji, odnosno "maskirani osvetnici" u američkim stripovima 20. vijeka.

V. također uredi

Vanjske veze uredi