Vice Vukov (Šibenik, 3. kolovoza 1936. - Zagreb, 24. rujna 2008.) hrvatski estradni umjetnik, publicist i političar. Podrijetlom je sa otoka Zlarina.

Vice Vukov
Vice Vukov, 1964
Lični podaci
Datum rođenja(1936-08-03)3. 8. 1936.
Mjesto rođenjaŠibenik, Kraljevina Jugoslavija Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija,
Datum smrti24. 9. 2008. (dob: 72)
Mjesto smrtiZagreb, Republika Hrvatska, Hrvatska,
Zanimanjepjevač, političar
Muzički rad
Period aktivnosti1959—1971, 1989-2005
Žanršlageri, pop
Instrumentivokali

Početak pjevačke karijere

Sa 17 godina biva izbačen iz šibenske gimnazije i Saveza omladine jer je u jednom sastavku napisao da se je u Rusiji 1917. godine dogodila pobuna, a ne revolucija. Što je u tadašnje vrijeme u Jugoslaviji bio ozbiljan prijestup i više nego dovoljan razlog za izbacivanje iz škole. 1955. godine dolazi u Zagreb i upisuje Filozofski fakultet na kojem će diplomirati filozofiju i talijanski jezik. Njegova glazbena karijera počinje početkom 1959. godine pozivom na jednu audiciju za pjevače. Nakon audicije pristupa mu direktor opatijskog festivala Josip Stojanović koji mu nudi nastup u Opatiji. Nastupa na opatijskom festivalu iste godine sa prvonagrađеnоm pjesmom "Mirno teku rijeke" i praktički preko noći postaje јеdan od najpoznatijih solista zabavne glazbe u tadašnoj Jugoslaviji. Šezdesetih godina je bio jedan od najnagrađivanijih pjevača u tadašnjoj Jugoslaviji. Dva puta je predstavljao Jugoslaviju na Euroviziji i to u Londonu 1963. sa pjesmom "Brodovi" i u Napulju 1965. sa pjesmom "Čežnja". Nastupao je u gotovo svim gradovima Jugoslavije i u mnogim stranim zemljama kao SAD, Kanada, Brazil, SSSR, Engleska, Francuska, Njemačka, Japan, Novi Zeland, Australija i dr. Za svoje karijere snimio je preko 400 skladbi.

Hrvatsko proljeće

1971. godine bio je aktivni sudionik Hrvatskog proljeća zajedno sa Ljudevitom Jonkeom, Franjom Tuđmanom, Markom Veselicom, Šimom Đodanom i dr. To je zapravo kraj njegove pjevačke karijere u tadašnjoj državi. 1972. za velikog vala hapšenja sudionika Hrvatskog proljeća tadašnja milicija mu pretresa stan. U to vrijeme Vukov se je nalazio na turneji po Australiji i u strahu da će biti proganjan od vlasti, ne vraća se u Jugoslaviju već odlazi u Francusku u Pariz. Gdje je tokom boravka diplomirao na Institutu za visoke međunarodne studije (Institut des Hautes Études Internationales) u okviru Sveučilišta prava, ekonomije i društvenih znanosti. Upravo zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću bio je etiketiran kao hrvatski desničar i nacionalist, razni festivali su mu zatvorili vrata, bilo mu je zabranjeno javno nastupati i sve njegove ploče su povučene iz trgovina. 1976. nakon smirivanja situacije oko njega odlučuje se vratiti u Zagreb gdje završava studij na Filozofskom fakultetu. Nakon završetka studija traži posao ali zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću jako ga teško nalazi. 1978. uspjeva pronaći posao u Nakladnom zavodu Matice Hrvatske. Nastupi i putovanja bili su mu onemogućeni sve do 1989. godine. Te iste 1989. godine, izlazi mu album sa novim pjesmama, ali bez njegova imena na albumu. To je bio jasan znak da dolazi do političkih promjena u Jugoslaviji.

Politička karijera u Republici Hrvatskoj

Početkom devedesetih nakon raspada Jugoslavije i osamostaljena Hrvatske bio je blizak sa tadašnjim predsjednikom Tuđmanom. No ubrzo se razilaze zbog drukčijih pogleda na politiku. Nakon čega pristupa Hrvatskoj narodnoj stranci iz koje odlazi 1997. godine nakon pristupanja Hrvatskih nezavisnih demokrata u HNS. 1999. godine objavljuje knjigu "Pogled iza ogledala" u kojoj su prikupljeni svi njegovi novinski tekstovi. Iste godine postaje član Gradskog savjeta Socijal Demokratske Partije. 5. siječnja 2001. imenovan je za veleposlanika Republike Hrvatske u Švicarskoj. 2003. godine na listi SDP-a ulazi u Hrvatski sabor kao nezavisni zastupnik.

17. studenog 2005. u zgradi Hrvatskog sabora spotiče se na stepenicama i pada. Pri čemu zadobije teške ozljede glave, bio je hospitaliziran i podvrgnut operaciji nakon koje pada u komu. U studenom 2007. liječnici objavljuju kako povremeno dolazi svijesti i kako mu je zdravstveno stanje stabilno. Umro je 24.9. 2008.

Privatni život

Vukov je otac dvoje djece, Emila (1962) i Ivane (1978) i suprug Diane (1938), s kojom je u braku od 1961. godine.

Član je Hrvatske glazbene unije i Hrvatskog helsinškog odbora.

Reference

Vanjske poveznice