Via Mala (film, 1945)

Za ostale upotrebe, v. Via Mala.

Via Mala je njemački crno-bijeli igrani film snimljen 1945. u režiji Josefa von Bakyja, poznat kao jedan od posljednjih filmova koji su imali premijeru pod nacističkom vladavinom.

Via Mala
RežijaJosef von Báky
ScenarioThea von Harbou
PredložakVia Mala; autor:
John Knittel
UlogeKarin Hardt
Carl Wery
Viktor Staal
Hilde Körber
MuzikaGeorg Haentzschel
FotografijaCarl Hoffmann
MontažaWolfgang Becker
StudioUniversum Film AG
DistribucijaUniversum Film AG
Datum(i) premijere
7. 4. 1945 (1945-04-07)
Trajanje108 min.
ZemljaTreći Reich Njemačka
Jeziknjemački

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana švicarskog pisca Johna Knittela. Radnja je smještena u izolirano planinsko selo gdje je lokalni nasilnik pao kao žrtva ubistva, pri čemu se kao najizgledniji počinitelj nametnula njegova kćer (čiji lik tumači Karin Hardt). Protagonist, koga tumači Viktor Staal, je istražni sudac poslan da rasvijetli slučaj, te koji postane rastrzan između nastojanja da pronađe ubicu i toga da se zaljubio u glavnu osumnjičenicu.

Via Mala se počela trebala početi snimati još 1941. godine, ali se cijeli proces odužio, najvećim dijelom zato što scenarij Thee von Harbou nije odgovarao nacističkim ideološkim parametrima, odnosno zato što ga je nacistički ministar propagande Joseph Goebbels smatrao "previše mračnim".[1] Snimanje je konačno započelo 1943. godine, a za što su se koristili studiji u Babelsbergu i lokacije u Tirolu. No, i kada je prva verzija dovršena u martu 1944. godine Goebbels nije bio zadovoljan, te je tražio dosnimavanje scena. Film je konačno dovršen i odobren za prikazivanje u januaru 1945. godine. Premijera je održana 7. aprila, mjesec dana prije njemačke kapitulacije; opće distribucije, međutim, nije bilo sve do 1948. godine. Kasnijim kritičarima je film postao zanimljiv zbog toga što je von Baky koristio stil blizak ekspresionizmu, a koji je bio prilično rijedak za kinematografiju Trećeg rajha.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. O'Brien p.232

Literatura uredi

  • O'Brien, Mary-Elizabeth. Nazi Cinema ... Enchantment. The Politics of Entertainment in the Third Reich. Camden House, 2006.

Vanjske veze uredi