Vercingetoriks (lat. Vercingetorix, rođen oko 82 p.n.e, umro 46. pne.) je bio poglavica galskog plemena Arvernija, poreklom iz arvernijskog grada Gergovije. Poznat je po vođenju neuspešnog rata protiv Rimljana predvođenih Julijem Cezarom. Za njegovu pobunu se zna samo na osnovu Cezarovih spisa, a uzima se kao primer galskih vrlina i odlučnosti.

Statua Vercingetoriksa Bartoldi

Istorija uredi

Pošto je postavljen za guvernera Narbonske Galije, Julije Cezar je nastavio osvajanja na severu Galije i održavao je kontrolu samo razdvajajući Gale i posle ih zasebno pokoravajući. Koristio je frakcionalizam, dajući povlastice pojedinim galskim plemićima, pružajući im političku podršku i rimske luksuze, poput vina. Pokušaje pobuna protiv Rima, poput Ambioriksove 54. pne., podržavali su samo lokalni Gali. Međutim, Vercingetoriks (čijeg su oca ubili samo Gali jer je pokušao da se proglasi vođom svih Gala) je uspeo da ujedini sva galska plemena i primenom modernih tehnika ratovanja pokušao je da se suprotstavi Cezaru.

Nakon pobede nad Cezarom kod Gergovije (danas Klermon Feran), Vercingetoriks je poražen i zarobljen kod Alezije (blizu Dižona). Pogubljen je u Rimu.