Veracruz (država)

Država Verakruz (šp. Estado de Veracruz de Ignacio de la Llave) je savezna država Meksika. Nalazi se na zapadnoj obali Meksičkog zaliva. Ima površinu od 71.699 km² i oko 7,3 miliona stanovnika.

Slobodna i suverena država
Veracruz


Grb Veracruz


Meksičke federalne jedinice

Glavni grad: Xalapa
Površina: 71.699 km2
Koordinate
- Geografska širina:
- Geografska dužina:
- Najviši vrh:

22º 28' - 17º 09'ºN

93º 36' - 98º 39'ºW
Pico de Orizaba (5.610 m)
Stanovništvo:
- Gustoća stanovništva:
7.270.413 stan. (2009.)
99,2 stan./km²
Ustrojena kao država: 22. prosinca 1823.
Guverner: Miguel Ángel Yunes Linares
Vremenska zona: UTC -6
Općine: 212
Kratice:
 - uobičajna:
 - ISO 3166-2:

Ver.
MX-VER
Internetska stranica: www.veracruz.gob.mx

Veracruz je okružena saveznim državama Tamaulipas na sjeveru, Tabasco jugoistočno, Oaxaca i Chiapas na jugu, Puebla, Hidalgo i San Luis Potosí ma zapadu.

Južni deo Države Verakruz je od 1200. godine pne. do 400. godine pne. pripadao kulturnom području civilizacije Olmeka. Centri ove kulture su bili u mestima San Lorenco i Tres Zapotes. Od 300. do 900. godine nove ere, centralni deo današnje države bio je pod uticajem Teotiuakana, ali se razlikovao posebnim pismom. Iz ovog doba potiču „piramide sa nišama“ iz El Taina. Poslednje pre-hispanske civilizacije na teritoriji Države Verakruz bili su Tolteci i delom Asteci.

U travnju 1518. na otok (San Juan de Ulúa) u blizini obale iskrcao se Juan de Grijalva, a 22. travnja 1519. Hernan Cortes iskrcao se na plažu Chalchihuecan gdje je osnovao selo ujedno i prvo kolonijalno naselje u Meksiku, koje mu je kasnije poslužilo kao polazište na osvajačke pohode prema unutrašnjosti. Bilo je to na Veliki Petak, znan i kao dan La Vera Cruz (prijevod: dan "pravog križa", što se odnosi na obred Klanjanja Kristovu križu) te od tuda naziv La Villa Rica de la Vera Cruz, od čega je kasnije proizašao naziv pokrajine.

Pored ovih i danas prisutnih grupa indijanskog stanovništva, usled otvorenosti Verakruza ka regionu Kariba, ovo je jedina meksička država sa značajnim brojem afričkog stanovništva.

Glavni grad države nije najveći grad i luka Verakruz, već grad sa prijatnijom klimom, Halapa.

Najvažnija privredna aktivnost države je eksploatacija nafte. Tradicionalni izvozni proizvodi su: kafa, guma, kakao, vanila i pamuk.

Spoljašnje veze uredi