Veliki američki roman

Veliki američki roman (engleski: Great American Novel) je izraz kojim se opisuje roman koji na idealan način opisuje život i opće stanje duha u Sjedinjenim Američkim Državama u trenutku kada je napisan. Autor "Velikog američkog romana" bi morao biti savršeno upoznat sa životnim okolnostima, kulturom i svjetonazorom prosječnog Amerikanca, te ga predočiti čitateljima na razumljiv, vjerodostojan i umjetnički superioran način.

Koncept je nastao u 19. vijeku kada je američka književnost još uvijek bila mlada, odnosno u sjeni evropskih književnosti. Izraz je prvi upotrijebio John William De Forest u članku za časopis The Nation 9. januara 1868. založivši se za uvođenje elemenata realizma u tadašnju američku prozu. S "Velikim američkim romanom" se američka književnost mogla natjecati sa stranima, odnosno mlada američka nacija steći vlastiti ekvivalent nacionalnih epova.

Kasnije je "Veliki američki roman" postao svojevrsni Sveti gral, odnosno ideal kome trebaju težiti najambiciozniji američki romanopisci. Često se njime nazivaju romani koji su na ovaj ili onaj način obilježili određenu epohu, kao Hawthorneovo Grimizno slovo ili Kerouacov Na cesti.

Eksterni linkovi uredi