Veliki Buda u Leshanu

Veliki Buda u Leshanu (kineski: 樂山大佛, pinyin: Lèshān Dàfó) je divovska skulptura Bude, isklesana u litici planine Emei iznad mjeste gdje se rijeke Qingyi i Dadu ulijevaju u Minjiang, u blizini grada Leshana u južnom dijelu kineske pokrajine Sečuan. Isklesana tijekom vladavine dinastije Tang (618.–907.), ona je sa svojih 71 metara visine, najveća pred-moderna skulptura na svijetu. Zbog toga je njeno slikovito područje, zajedno s onim planine Emei, upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1996. godine.

Slikovita područja planine Emei i Velikog Bude u Leshanu
Svjetska baštinaUNESCO
 Kina
Leshan na mapi Kine
Leshan
Leshan
Lokacija Leshanskog Velikog Bude u Kini
Registriran:1996. (20. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno i prirodno dobro
Mjerilo:iv, vi, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Izgradnju Bude započeo je 713. godine kineski monah Haitong koji se nadao da će mirni Buda koji nadgleda tok triju rijeka biti u mogućnosti smiriti nemirne vode koje su ugrožavale plovidbu. Legenda kaže, da kada je projekat bio ugrožen, Haitong si je iskopao oči kako bi pokazao suosjećanje i odlučnost. Nakon njegove smrti izgradnja je ipak obustavljena zbog nedostatka sredstava. Oko 70 godina kasnije jiedushi (lokalni vojni upravitelj) je odlučio podržati ovaj projekt i Budu su dovršili Haitongovi učenici 803. godine.

Navodno je, kako bi se napravio Buda, toliko kamenja bilo uklonjeno sa stijene da su tokovi triju rijeka ispod njega promijenjeni i naposlijetku su njihove vode bile sigurnije za plovidbu.

Skulptura prikazuje Maitreja Budu kako sjedi s rukama na koljenima. Visok je 71, a ramena su mu široka 28 m, dok mu je najmanji nokat toliki da na njega može netko sjesti bez problema. Lokalna izreka kaže:

Planina je Buda i Buda je planina

To je zbog toga što i sama planina Emei, na čijim liticama je isklesan Veliki Buda u Leshanu, ima oblik ležećeg Bude, gledano s triju rijeka.

Vanjske poveznice uredi

29°32′50″N 103°46′09″E / 29.54722°N 103.76917°E / 29.54722; 103.76917