Velika rujnica (Pinicola enucleator) je vrsta ptice iz porodice zeba. Pripada rodu Pinicola, koji je možda monotipičan.

Velika rujnica
Mužjak
Ženka
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Porodica: Fringillidae
Rod: Pinicola
Vrsta: Pinicola enucleator
Dvojni naziv
Pinicola enucleator
(Carl Linne, 1758.)
Rasprostranjenost velike rujnice

Opis uredi

Sa dužinom od 20-22 cm velika rujnica je jedna od najvećih zeba. Pokazuje skesualni dimorfizam. Odrasli imaju dug i račvast rep crne boje, crna krila sa bijelim prugama i velik kljun kojim lome sjemenke. Odrasli mužjaci imaju ružičastocrvenu glavu, leđa i trticu. Ženke imaju maslinastožutu glavu i trticu i siva leđa i gaće. Mlade ptice imaju manje kontrastno perje.

Glas im geografski varira, i uključuje zvukove poput pui, pui, pui ili chii-vli.

Razmnožava se u zimzelenim šumama. Grade gnijezdo oblika šalice od grančica, mahovine i drugih biljnih materijala na vodoravnoj grani ili na račvanju više grana na boru. Ženka nese obično četiri jajeta koja inkubira 13-14 dana. Mladunce hrane oba roditelja paucima i kukcima, a kasnije i biljkama.

Hranu traže u grmlju i drveću. Uglavnom jedu sjemenje, pupoljke, bobice, a ljeti i kukce. Van sezone parenja se često hrane u jatima.

Rasprostranjenost uredi

Nastanjuje zimzelene i mješovite šume na Aljasci, na zapadnim planinama SAD-a, Kanadi, Europi i Aziji. Vrlo rijetko se pojavi u umjerenom pojasu u Europi. Naprimjer, u cijeloj Njemačkoj svake godine od 1980 nisu viđene više od 4 jedinke, a ponekada nijedna. Stanarica je u najvećem dijelu svog regiona; međutim, one sa dalekog sjevera se sele na jug kada im ponestane hrane.

Galerija uredi

Drugi projekti uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: velika rujnica
 Wikivrste imaju podatke o: velikoj rujnici