Većinska vlada

Većinska vlada je izraz koji se koristi za vladu, odnosno izvršnu vlast u državi s parlamentarnim sistemom, a koja je sačinjena isključivo od predstavnika jedne stranke, odnosno na osnovu apsolutne parlamentarne većine koju čine predstavnici jedne jedine stranke.

Većinska vlada je karakteristična za države koje koriste većinski izborni sistem, odnosno u kojima postoji dvostranačje. Nju je, s druge strane, prilično teško stvoriti u državama s proporcionalnim izbornim sistemom gdje je vjerojatnije da će vlada biti koalicijska, odnosno sastavljena od više stranaka.

Većinske vlade su, po samoj prirodi stvari, bile norma u jednopartijskim sistemima, pa se stoga na njih često gleda sa sumnjom u urođenu autoritarnost i samovolju kada se pojave u višestranačkim sistemima. S druge strane, pogotovo u zemljama westminsterskog sistema, većinske vlade se u dijelu javnosti preferiraju u odnosu na koalicijske jer omogućavaju donošenje važnih odluka bez potrebe za kompromisima i "razvodnjivanjem" predizbornog programa.

Nakon uvođenja višestranačja na prostoru bivše Jugoslavije su većinske vlade imali jedino Srbija pod SPS-om (1990-93) i Hrvatska pod HDZ-om (1990-2000).

U današnjoj Evropi primjere većinske vlade predstavlja Mađarska gdje je na izborima 2010. Viktor Orban na čelu stranke Fidesz osvojio apsolutnu većinu u Parlamentu, te Poljska gdje je od izbora 2015. na vlasti desničarska stranka Pravo i pravda.

V. također uredi