Varanasi (zvan i Benares) je najsvetiji hinduski grad. Nalazi se na reci Gang u indijskoj državi Utar Pradeš. Jedan je od najstarijih stalno nastanjenih gradova sveta. Predstavlja kulturni i verski centar hiljadama godina. Šire gradsko područje ima 1.371.749 stanovnika (2001.), a uže gradsko područje 1.100.748 stanovnika.

Varanasi se nalazi na reci Gang i privlači hiljade hinduskih hodočasnika svake godine

Istorija uredi

Ne zna se tačno kako je grad osnovan, ali po mitu grad je osnovao Šiva. Varanasi predstavlja jedan od osam svetih hinduskih mesta. Tokom života Gautama Bude Varanasi je bio glavni grad kraljevstva Kaši. Budina prva propoved je bila u obližnjem gradu Sarnatu. Posle muslimanskih osvajanja grad je lagano propadao posle nekoliko pljački. Grad, koji je bio simbol hinduizma najpre su razorile muslimanske horde Mahmuda Gaznija 1033. Svi hinduski hramovi su tada bili uništeni, a materijal je korišten za gradnju džamija. Tokom vlasti mogulskog cara u 16. veku Akbara Velikog bilo je relativno dobro, ali krajem 16 veka mogulski car Aurangzeb je ponovio sa razaranjima. Aurangzeb je grad prozvao Muhamadabad. U to vreme su hinduski učeni ljudi pobegli iz zemlje. Varanasi je postao nezavisno kraljevstvo u 18. veku. Tokom britanske vlasti ostao je komercijalni i verski centar. Britanci su 1910. proglasili novu indijsku državu Varanasi sa sedištem u Ramnagaru.

Sveti grad uredi

Smatra se nasvetijim mestom za hodočašća hindusa. Više od milion hodočasnika ga poseti tokom godine. U gradu se nalazi hram Kaši Višvanat, za koji se smatra da sadrži jednu od reikarnacije Šive. Hindusi veruju da kupanje u Gangu pomaže da se očiste gresi. U blizini grada se nalazi Sarmat, mesto gde je Buda prvi put propovedao principe budizma. To predstavlja jedno od četiri mesta koje hodočaste budisti. Damek stupa označava mesto gde je Budapo prvi put proipovedao.

 

Hramovi uredi

Varanasi je grad hramova. Kaši Višvanat hram (zvan i Zlatni hram) je ponovo sagrađen u sadašnjem obliku 1780. Taj hram je od najvećeg značaja, jer se smatra da se tu nalaze posmrtni ostatci jedne od reinkarnacija hinduskog boga Šive. Mogulski car Aurangzeb je bio razorio prethodni hram i sagradio džamiju na tom mestu. Ponovo je sagrađen kraj džamije i stalan je izvor sukoba muslimana i hindusa. Durga hram (zvan i hram majmuna) sagrađen je u 18. veku. Prema legendi statua božice Durge se sama pojavila u hramu.

Teroristički napad 2006. uredi

Teroristi su 7. marta 2006. postavili 4 bombe, koje su usmrtile 20 ljudi, a ranili mnoge. Nepoznata islamska grupa preuzela je odgovornost za napad, a indijska istraga ukazuje na jednu pakistansku terorističku organizaciju.

Milionski gradovi u Indiji  
AgraAhmedabadAlahabadAmricarAsansolBangalorBopalČenajKoimbatorDelhiDanbadFaridabadHajderabadIndorDžabalpurDžajpurDžamšedpurKanpurKočinKolkataLaknauLudijanaMaduraMirutMumbajNagpurNašikPatnaPunaRadžkotSuratVadodaraVaranasiVidžajavadaVizagapatnam