Vanja Matujec (Zagreb, 15. kolovoza 1962.), hrvatska je kazališna, televizijska i filmska glumica.

Vanja Matujec
glumica
Biografske informacije
Rođenje15. 8. 1962. (1962-08-15) (dob: 61)
Zagreb, NR Hrvatska, FNRJ
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica

Životopis uredi

Diplomirala na ADU, od 1989. godine članica Drame HNK u Zagrebu, gdje ostvaruje zapažene uloge: Essie («Đavolov učenik», B. Shaw), Sokolica («Osman», I. Gundulić), Liza («Iluzija», Racine), Rosina («Trilogija o ljetovanju», C. Goldoni), Stela («Tramvaj zvan čežnja», T. Williams).. Na Dubrovačkim ljetnim igrama 2004. godine režirala prema vlastitom tekstu predstavu «Otok na kojem je vrijeme stalo».

Glumi u gotovo svim zagrebačkim kazalištima, ponajviše u Teatru ITD, a jednu sezonu provodi putujući s Teatrom u gostima. Dobitnica rektorove nagrade i nagrade na Danima satire za najbolje ostvarenje sezone 92/93, nagrade Mila Dimitrijević, a nagrađena je i na 3. festivalu glumca.

Osnivač je glumačke družine Auzvinkl, autorica multimedijalnog teksta «Alisa iz kompjutera». Najvećim životnim uspjehom smatra usklađenost obiteljskog života i karijere.

Nagrade

  • Rektorova nagrada,
  • Nagrada za glumačke vrijednosti koje je nagovijestila u predstavi C. Censija i M. Brljevića Greatest Hits u izvedbi Scene SKUC iz Zagreba, 1985.;
  • Nagrada Mila Dimitrijević za ulogu Sokolice u Osmanu Ivana Gundulića i izvedbi HNK u Zagrebu, 1993.;
  • Nagrada na Festivalu glumca u Vinkovcima za ulogu Doroteje u predstavi Intima prema stripovima Julesa Feiffera, 1996.;
  • Nagrada Mila Dimitrijević za ulogu Erne u predstavi Kazimir i Karolina Ödöna von Horvátha i ulogu kraljice Beje u predstavi Kralj umire Eugenea Ionescoa, u izvedbi Drame HNK u Zagrebu, 2004.

Filmografija uredi

Televizijske uloge uredi

Filmske uloge uredi

Vanjske veze uredi