Valley of the Dolls (film)

Valey of the Dolls (sh. Dolina lutaka) je američki igrani film snimljen 1967. godine u režiji Marka Robsona. Predstavlja adaptaciju istoimenog popularnog romana Jacqueline Susann. Protagonistice, čije likove tumače Barbara Parkins, Patty Duke i Sharon Tate, su tri djevojke koja, svaka na svoj način, pokušavaju uspjeti u svijetu industrije zabave. Radnja prikazuje kako se pri tome susreću sa nizom živopisnih ličnosti, ali i prolaze kroz brojne nedaće, iskušenja i razočaranja koja ih tjeraju da utjehu potraže u "lutkama" - amfetaminima i barbituratima - a što će kod nekih imati i tragične posljedice.

Valley of the Dolls
RežijaMark Robson
ProducentDavid Weisbart
ScenarioHelen Deutsch
Dorothy Kingsley
Harlan Ellison (nenaveden na špici)
PredložakValley of the Dolls; autor:
Jacqueline Susann
UlogeBarbara Parkins
Patty Duke
Sharon Tate
Susan Hayward
Paul Burke
Lee Grant
MuzikaAndré Previn & Dory Previn (pjesme)
John Williams
FotografijaWilliam H. Daniels
MontažaDorothy Spencer
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
15. 12. 1967 (1967-12-15)
Trajanje123 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet4,690.000 $[1]
Bruto prihod44,432.255 $ (SAD)[2]
50,000.000 $(širom svijeta)[3]
20,000.000 $ (kino-distribucija u SAD i Kanadi)[4]

Valley of the Dolls je, prema kasnijim svjedočanstvima, predstavljalo traumatično iskustvo za članove ekipe. Judy Garland, koja je originalno bila angažirana za ulogu glumačke dive Helen Lawson, otpuštena je usred produkcije nakon što je na set došla pijana; Patty Duke je mnogo godina kasnije tvrdila je Robson to "namjestio" tako što je, poznajući njene navike, namjerno odgodio snimanje njenih scena do 16 sati. Nju je zamijenila Susan Hayward koja se često svađala sa članovima ekipe, a posebno Duke. Najviše nezadovoljstva je, pak, izrazio Harlan Ellison, i to prije svega što mu je u posljednji trenutak naloženo da napiše novu završnicu koja je, za razliku od predloška, publici trebala pružiti hepi end; bijesni Ellison je kasnije tražio da se njegovo ime izbriše sa filmske špice.

Film je, slično kao i književni predložak, dobio porazne kritike, a njima se pridružila i Jacqueline Sussan, koja ga je u intervjuima proglasila "sranjem". Usprkos toga je, slično kao i roman, postigao izuzetan komercijalni uspjeh. Studio je odlučio snimiti nastavak pod naslovom Beyond the Valley of the Dolls, ali je Susann sudskom tužbom natjerala studio da umjesto toga napravi satiričku parodiju.

Susannin roman je adaptiran još dva puta - kao istoimena televizijska miniserija 1981. i kratkotrajna istoimena sapunica 1994. godine.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p255
  2. „Valley of the Dolls, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno March 8, 2012. 
  3. „Valley of the Dolls, Box Office Information”. IMDb. Pristupljeno 8. III 2012. 
  4. "Big Rental Films of 1968", Variety, 8 January 1969 p 15..

Vanjske veze uredi