Valerij Bolotov

Valerij Dimitrijevič Bolotov (ruski: Вале́рий Дми́триевич Бо́лотов, ukrajinski: Вале́рій Дми́трович Бо́лотов, 13. februar 1970 - 2017) je pro-ruski separatistički aktivist i militant na istoku Ukrajine, poznat kao prvi predsjednik samoproglašene Luganske Narodne Republike, odnosno kao jedan od zapovjednika njenih paravojnih formacija poznatih kao Armija Jugoistoka.

Valerij Bolotov
Valerij Bolotov


Na dužnosti
18. maj 2014 – 14. august 2014
Prethodnik Aleksandar Haritonov
Nasljednik Igor Plotnjicki

Rođen/a 13. 2. 1970. (1970-02-13) (dob: 54)
Taganrog, Rostovska oblast, Ruska SFSR, SSSR
Potpis Valerij Bolotov's signature
Vojna služba
Država  Sovjetski Savez
Luganska Narodna Republika
Rod/služba Zračnodesantne snage
Godine službe 1988–90, 2014–
Čin viši narednik

Bolotov se rodio u Taganrog u susjednoj Rusiji, ali je kao dijete sa porodicom došao u Lugansku oblast tadašnje sovjetske Ukrajine. Kao mladić je služio u 103. gardijskoj zračno-desantnoj diviziji Sovjetske armije, te je, prema vlastitim navodima, sudjelovao u borbama na početku rata u Nagornom Karabahu. Prema navodima Russia Today, nakon završetka službe je stekao dvije univerzitetske diplome.

Javnosti je postao poznat kada je, nekoliko mjeseci nakon euromajdanskog prevrata, zajedno sa svojim pristašama 5. aprila 2014. zauzeo sjedište ukrajinske tajne službe SBU u Lugansku. 21. aprila je na javnom zboru, slično kao i Pavel Gubarev u susjednoj Donjeckoj oblasti, proglašen "narodnim guvernerom" Luganske oblasti. 18. maja ga je skupština novoosnovane LNR proglasila predsjednikom.

Za vrijeme sukoba sa ukrajinskim vlastima je ranjen, te je zbog lošeg zdravstvenog stanja podnio ostavku 14. augusta. Zamijenio ga je Igor Plotnjicki. Bolotov je nakon toga otišao u Moskvu odakle je organizirao dostavu humanitarne pomoći stanovništvu Luganske oblasti.

Izvori uredi