Univerzitet u Kartumu

Univerzitet u Kartumu (arapski: جامعة الخرطوم‎; engleski: University of Khartoum) je javni univerzitet u glavnom gradu afričke države Sudan osnovan 1902. godine. Te godine institucija je osnovana kao Gordonov memorijalni koledž, koji je ime ponio po britanskom vojskovođi Charlesu Georgeu Gordonu koji je stradao prilikom pobune pod vodstvom muslimanskog vjerskog vođe Muhameda Ahmeda. Današnji univerzitet nastao je nakon 1956. kada je Sudan stekao nezavisnost. Prema Webometrijskom rangiranju svjetskih univerziteta za drugu polovicu 2017. godine Univerzitet u Kartumu bio je 1. od 39 sudanskih i 64. među afričkim univerzitetima, pri čemu su na afričkoj listi dominirale institucije sa sjevera kontinenta i iz Južnoafričke Republike.

Univerzitet u Kartumu
جامعة الخرطوم
Historija
Motoالله - الحقيقة - الوطن - الإنسانية
Moto (sh.)Bog-istina-domovina-čovječanstvo
Osnivanje1902.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Administracija
Vicekancelarprof. Ahmed Muhamed Sulejman
Studenti
Broj studenata16.800
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – država

Kartum
Sudan Sudan
Službene stranice
www.uofk.edu

Istorija uredi

Godine 1898. Velika Britanija osigurala si je dominaciju nad Sudanom kroz formalni sporazum o anglo-egipatskom kondominijumu koji je u praksi značio punu britansku kontrolu. Britanski feldmaršal Horatio Herbert Kitchener bio je osoba koja je predložila da se u gradu osnuje koledž u čast Charlesa Georgea Gordona koji je stradao prilikom opsade Kartuma u periodu od 13. marta 1884. do 26. januara 1885. godine, a koju je predvodio muslimanski vjerski vođa Muhamed Ahmed. Gordonov memorijalni koledž osnovan je 1902. godine sa isključivim zadatkom da pruža osnovno obrazovanje.

Do 1906. koledž je počeo da pruža poduku za pomoćne inžinjere, kontrolore zemljišta i učitelje osnovnih škola. Prvi laboratorij za bakteriološku analizu otvoren je 1905. uz pomoć donacije Sir Henryja Solomona Wellcomea. 1924. koledž je u program poduke uključio i šerijatsko pravo, inženjerstvo, učiteljski studij, poduku za sveštena lica, računovodsto i nauke. Osnovana je i prva medicinska škola u Sudanu.

1936. osnovan je i pravni fakultet. 1947. univerzitet je formalno uspostavio suradnju sa Univerzitetom u Londonu kao prva prekomorska institucija sa tim oblikom suradnje. 1950. prvi studenti u Kartumu primili su i diplome Univerziteta u Londonu kroz ovaj oblik suradnje. Sljedeće godine koledž je i službeno postao visoka škola.

Nakon što je Sudan stekao nezavisnost 1956. godine, novi parlament je usvojio odluku kojom je visokoj školi dodijelio sadašnji univerzitetski status. U periodu od 1961. do 1963. gostujući predavač na univerzitetu bio je ugledni hortikulturista John Pilkington Hudson. Dana 5. aprila 1984. vlasti su objavile zatvaranje svih fakulteta na univerzitetu. Univerzitet je ponovo počeo sa radom 1. avgusta iste godine.

Univerzitet je više puta zatvaran nakon vojnog udara 1989. godine zbog brojnih studentskih pro-demokratskih demonstracija.

Vanjske veze uredi