Univerzitet Ujedinjenih nacija

Univerzitet Ujedinjenih nacija (engl. United Nations University, jap. 国際連合大学) je univerzitet i think tank u Tokiju osnovan 1973. godine kao akademska institucija Ujedinjenih nacija.[1] Institucija u Japanu uživa privilegije diplomatskog statusa, a misija joj je da pomogne u rešavanju globalnih problema vezanih za razvoj i blagostanje kroz saradnju u istraživanju i obrazovanju.

Univerzitet Ujedinjenih nacija
United Nations University
国際連合大学
UNU
Logo univerziteta
Historija
OsnivačGeneralna skupština Ujedinjenih naroda
Osnivanje1972.
Generalno
Vrstamultilateralni istraživački univerzitet
Krovna institucijaUjedinjene nacije
Administracija
RektorTshilidzi Marwala
Studenti
Broj studenata
  – diplomci
  – doktoranti
315 (2021)
225 (2021)
90 (2021)
Lokacija
Sedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Tokio
Kantō
 Japan
Službene stranice
www.unu.edu

Ideju za osnivanje ove vrste institucije predložio je tadašnji generalni sekretar UN-a U Thant pozivajući na „osnivanje Univerziteta Ujedinjenih nacija, istinski internacionalnog i posvećenog ciljevima Povelje UN-a o miru i razvoju”.[2] Nakon tri godišnja zasedanja na tu temu, Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UNGA) odobrila je osnivanje institucije u decembru 1972. godine. Tokio je izabran kao primarno sedište zbog posvećenosti japanske vlade pružanju potrebnih objekata kao i uplati 100 miliona dolara fondu za podršku UNU. Univerzitet Ujedinjenih nacija zvanično je otvoren u januaru 1975. kao prvi međunarodni univerzitet na svetu.

Od 2010. godine univerzitet ima ovlašćenje od UNGA da dodeljuje postdiplomsko obrazovanje, nudeći nekoliko master i doktorskih studijskih programa.

Reference uredi

  1. „About UNU – United Nations University” (en-US). unu.edu. Pristupljeno 2019-12-02. 
  2. „FAQ – United Nations University” (en-US). unu.edu. Pristupljeno 2019-12-02.