Univerzitet u Kaliforniji, Los Angeles

(Preusmjereno sa stranice University of California, Los Angeles)

Univerzitet u Kaliforniji, Los Angeles (engl. University of California, Los Angeles, šp. Universidad de California en Los Ángeles UCLA) je javni univerzitet u američkoj saveznoj državi Kaliforniji koji je deo lanca javnih univerziteta Univerziteta u Kaliforniji. Glavno sedište se nalazi u naseljenom području naselja Vestvud. Univerzitet je osnovan 1919. godine i danas ga pohađa oko 40 000 studenata. Drugi je univerzitet po starosti i središte u sistemu Univerziteta Kalifornije sa najvećim brojem upisanih studenata u državi.

The seal of the University of California, Los Angeles (UCLA)
The seal of the University of California, Los Angeles (UCLA)

Većina programa ovog kalifornijskog univerziteta spada među dvadeset najkvalitetnijih u SAD. Septembarsko izdanje časopisa "Washington Monthly" 2006. godine proglasilo je ovaj univerzitet četvrtim najkvalitetnijim univerzitetom u SAD. U izdanju za 2007. godinu "U.S. News & World Reporta" dobilo je 26. mesto u poretku „Najboljih američkih univerziteta“.

Takođe, UCLA je rangirala Međunarodna naučna fondacija (National Science Foundation) kao javno naučni univerzitet broj 1 u SAD (po iznosu istraživačkih troškova) i kao drugi najkvalitetniji univerzitet od svih javnih i privatnih univerziteta u SAD, odmah posle " ; univerziteta Džon Hopkins ".

Jedan je od najselektivnijih univerziteta u SAD. 2005. godine ga je upisalo 11.750 studenata, a prijavilo se više od 47 000. U tom semestru u UCLA je poslano više molbi za upis nego u bilo koji drugi univerzitet u zemlji. Sportski timovi ovog univerziteta koji se takmiče pod nazivom "The Bruins", pobedili su na 120 nacionalnih prvenstava i na 99 prvenstava u organizaciji NCAA do 2006., što je više od svih ostalih univerziteta. Takođe, u 2006-oj univerzitet je završio „UCLA kampanju“ u koju je uloženo više od 3,05 milijardi dolara i to je trenutno najuspešnija kampanja prikupljanja sredstava u istoriji visokog obrazovanja. Studenti dolaze iz svih delova SAD i iz više od 100 stranih zemalja, a većina studenata diplomskog studija su iz Kalifornije.

Spoljašnje veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: University of California, Los Angeles

Vidi još uredi