Union Pacific (film)

Union Pacific je američki crno-bijeli vestern film snimljen 1946. godine u režiji Cecilea B. DeMillea, poznat kao najstariji film koji je osvojio Zlatnu palmu (iako ne kronološki prvi kojemu je ta nagrada uručena).

Union Pacific
kino-poster
RežijaCecil B. DeMille
ProducentCecil B. DeMille
ScenarioWalter DeLeon
Jack Cunningham
C. Gardner Sullivan
UlogeBarbara Stanwyck
Joel McCrea
Akim Tamiroff
MuzikaSigmund Krumgold
John Leipold
FotografijaVictor Milner
MontažaAnne Bauchens
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
5. 5. 1939 (1939-05-05)
Trajanje135 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Radnja se događa u drugoj polovici 1860-ih, odnosno prikazuje izgradnju željezničke pruge Union Pacific, koja je spojila Istočnu sa Zapadnom obalom SAD. Protagonist, koga glumi Joel McCrea, je službenik kompanije koji se nastoji boriti protiv špekulanata koji, motivirani pohlepom i ne prezajući od zločina, nastoje sabotirati projekt.

Union Pacific je izazvao veliku pažnju američke publike, ne samo zbog izuzetno velike količine uloženog novca za jedan vestern (koji se tada još uvijek smatrao žanrom "niže kategorije" u odnosu na "ozbiljne" ili "prave" filmove), odnosno svojih epskih razmjera, nego i zato što je nastojao iskoristiti 70. obljetnicu dovršetka izgradnje pruge. Premijera je održana u sklopu velikih javnih manifestacija kojima se, uz podršku administracije predsjednika Roosevelta nastojalo podsjećanjem na uspjehe u izgradnji zemlje javnost ohrabriti da prebrodi Veliku depresiju

Nedugo potom je postao službeni američki kandidat za filmski festival u Cannesu, koji se trebao održati na ljeto. Međutim, festival je otkazan zbog izbijanja Drugog svjetskog rata. Godine 2002. je prilikom održavanja tadašnjeg filmskog festivala odlučeno da se ta historijska nepravda pokuša ispraviti tako što je oformljen posebni žiri koji će nagraditi prijavljene filmove; na kraju je pobjedu odnio Union Pacific.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi