Umihana Čuvidina

Umihana Čuvidina (Sarajevo, o. 1794. – Sarajevo, o. 1870.), prva poznata bošnjačka pjesnikinja i jedna od prvih pjesnikinja na bosanskom jeziku.[1]

Umihana Čuvidina
Biografske informacije
Rođenje 1794 (?)
Sarajevo
Smrt 1870 (?)
Sarajevo
Opus
Znamenita djela

Rođena je u Sarajevu, na Hridu, oko 1794. godine. Rodna kuća joj je bila na uglu Mujezinova sokaka. Čuvide, njena porodica, bavili su se aščijskim, a kasnije bostandžijskim obrtom.

Umihana je bila zaručena s Mujom Čamdži-bajraktarom, Sarajlijom, koji je 1813. godine, za srpskog ustanka, poginuo pod Loznicom u vojsci Alipaše Derendelije. Od velike žalosti Umihana se nije htjela nikada udavati, pak je počela pjevati pjesme o svom junački poginulom zaručniku. Jedina njena, izgleda u izvornom obliku, sačuvana pjesma je epos od 79 stihova u osmercu i desetercu pod naslovom "Sarajlije iđu na vojsku protiv Srbije", što ju je pjesnikinja spjevala prije nego joj je poginuo zaručnik (...)

Mnoge Umihanine pjesme se danas smatraju narodnim.

Umrla u Sarajevu oko 1870. Grob joj je »pod gajem na Hridu«.

Izvori uredi

  1. sité de Strasbourg, Université de Strasbourg. Institut de turcologie, Association pour le développement des études turques, Centre national de la recherche scientifique (France); Turcica; Éditions Klincksieck, 1984.

Vanjski linkovi uredi