Umberto Giordano

Umberto Menotti Maria Giordano (Foggia, 28. kolovoza 1867.Milano, 12. studenog 1948.) je bio talijanski operni kompozitor iz razdoblja verizma i neoromantizma.

Umberto Giordano
verizam
Biografske informacije
RođenjeUmberto Menotti Maria Giordano
28. kolovoza 1867.
Italija Foggia, Italija
Smrt12. studenog 1948.
Italija Milano, Italija
Opus
SuradniciGiovanni Targioni-Tozzetti, Guido Menasci

Giordano je rođen u Foggiji na jugu Italije. Studirao je na Napuljskom konzervatoriju gdje mu je mentor bio Paolo Serrao. Svoju prvu operu, Marina (1888.), napisao je za natjecanje za najbolju jednočinku što su ga organizirali izdavači Casa Sonzogno, a danas je ostalo zapamčeno kao natjecanje koje je pokrenulo talijanski verizam. Mada je pobjedu odnijela Mascagnijeva Cavalleria rusticana, Giordanova šestoplasirana Marina toliko je impresionirala organizatore da su od najmlađeg pristupnika natjecanju naručili operu za sezonu 1891./1892.

Rezultat je bila Mala Vita, veristička opera o radniku koji se zaklinje kako će pomoći prostitutki ako se izliječi od tuberkuloze. Izvedba opere u rimskom Teatro Argentina, u veljači 1892., izazvala je svojevrsni skandal. Opera je uspješno izvođena u Beču, Pragu i Berlinu, a nekoliko godina kasnije je revidirana kao opera Il Voto, a sve kako bi se povećao interes publike za djelo.

U svojoj operi Regina Diaz, prema libretu Giovannij Targioni-Tozzettija i Guida Menascija, Giordano je koristio elemente neoromantizma, ali i ta je opera doživjela neuspjeh te je skinuta s repertoara nakon samo dvije izvedbe.

Giordano se ubrzo preselio u Milano, gdje se vraća verizmu i piše svoje najbolje djelo, operu Andrea Chénier, temeljenu na životu francuskog pjesnika Andréa Chéniera. Njegova sljedeća opera, Fedora, temeljena na drami Victoriena Sardoua, također je bila veliki uspjeh te se izvodi i danas, a omogućila je daljnji uspon u karijeri Enrica Carusa. Njegova kasnija djela uglavnom su ostala nepoznata, ali se neka, poput kritički hvaljene opere La cena delle beffe, izvode i danas. Umro je u Milanu, 12. studenog 1948., u 81. godini života.

Opere uredi