Ubistvo s predumišljajem (film)

Ubistvo s predumišljajem je srpski igrani film Gorčina Stojanovića, snimljen 1995. po romanu i scenariju Slobodana Selenića.

Ubistvo s predumišljajem
RežijaGorčin Stojanović
ProducentLjubiša Samardžić
Dragan Samardžić
ScenarioSlobodan Selenić
UlogeBranka Katić
Nebojša Glogovac
Ana Sofrenović
Dragan Mićanović
Sergej Trifunović
Rade Marković
Danilo Bata Stojković
Ljubiša Samardžić
Nada Blam
Predrag Ejdus
Svetozar Cvetković
Aljoša Vučković
MuzikaZoran Erić
DistribucijaCinema Design, Beograd
Datum(i) premijere
15. 11. 1995 (1995-11-15) (SRJ)
Trajanje94 min.
ZemljaSR Jugoslavija
Jeziksrpskohrvatski
Ubistvo s predumišljajem na Internet Movie Database

Godine 1996. Akedemija za filmsku umetnost i nauku (AFUN) uvrstila je ovaj film u listu najboljih srpskih fimova snimljenih od 1945 do 1995. Film se našao sedmi na listi.

Radnja uredi

Film prati dve ljubavne priče u ratnim vremenima Jelene Panić – Bulike (Branka Katić) i njene babe Jelene Ljubosavljević (Ana Sofrenović) odvojene periodom od 50 godina mira. Bulika, radeći na knjizi o svojoj baki prema dnevniku koji joj je od nje ostao, otkriva zamršene ljubavne odnose između njene bake, predratne gospođe i uobražene lepotice Jelene i mladog partizanskog oficira iz provincije, Krsmana (Sergej Trifunović), ali i sina njenog očuha, Jovana (Dragan Mićanović). U tek oslobođenom Beogradu u kome važe drugačija pravila hladna i otmena Jelena Ljubosavljević pokušava da se prilagodi novim prilikama, oslanjajući se na pomoć oficira OZNA-e Krsmana Jakšića, seljaka s Kopaonika, koji pripada novoj klasi povlašćenih. Jovan je zgrožen najezdom „primitivaca“ i ljubomoran na Jeleninu vezu sa Krsmanom. Bulika u ratnoj 1992. sreće mladog ranjenika iz Moslavine, Bogdana Bilogorca (Nebojša Glogovac), koji s nestrpljenjem očekuje svoje ozdravljenje kako bi se vratio na ratište.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Branka Katić Jelena Panić
Nebojša Glogovac Bogdan Bilogorac
Ana Sofrenović Jelena Ljubisavljević
Dragan Mićanović Jovan
Sergej Trifunović Krsman Jakšić