Ubijen u akciji

Ubijen u akciji ( KIA ) klasifikacija je broja žrtava koju vojska obično koristi za opisivanje smrti vlastitih boraca od neprijateljskih snaga. [1] Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država, na primjer, kaže da oni koji su izjavili da KIA nisu morali pucati iz oružja, već su ubijeni zbog neprijateljskog napada. KIA uključuju one koji su ubijeni prijateljskom vatrom usred borbe, ali ne i iz incidenata poput slučajnih nesreća vozila, ubistava ili drugih ne-neprijateljskih događaja ili terorizma. KIA se može primijeniti i na borbene trupe na frontu i na pomorske, zračne i potporne trupe. Neko ko je ubijen u akciji tokom određenog događaja označen je sa † ( bodežom ) pored svog imena da označi njegovu smrt u tom događaju ili događajima. 

Dalje, KIA označava osobu koja je ubijena u akciji na bojnom polju, dok je umrla od rana ( DOW ) povezana s nekim ko je preživio da bi stigao do medicinske ustanove. Organizacija Sjevernoatlantskog pakta (NATO) takođe koristi DWRIA, a ne DOW, za "umrlu od rana primljenih u akciji". Međutim, u prošlosti su se vojnici i povjesničari koristili bivšom skraćenicom.[nedostaje referenca]

PKIA znači pretpostavljeni ubijeni u akciji . Ovaj se izraz koristi kada je osoba izgubljena u borbi, u početku je nestao u akciji (MIA), ali nakon što nije pronađen, kasnije se pretpostavlja da nije preživjeo. [2] To je tipično za pomorske bitke ili obračune u drugim neprijateljskim okruženjima u kojima je teško oporaviti tijela. Velik broj ubijenih vojnika u akciji otišao je neidentificiran u Prvom svjetskom ratu, poput sina britanskog pjesnika Rudyarda Kiplinga, što je potaknulo formiranje Komisije za ratne grobove Commonwealtha . [3]

NATO definicija uredi

NATO definira ubijenog u akciji ili stradalnika u bitci kao borca koji je ubijen izravno ili koji umire od rana ili drugih povreda prije nego što je stigao u medicinsku ustanovu ili pomoć svojih drugova.

Reference uredi

  1. „U.S. Department of Defense Dictionary: killed in action”. Arhivirano iz originala na datum 2012-09-27. Pristupljeno 2007-02-04. 
  2. „USS Milius — Named in honor of Navy pilot Captain Paul L. Milius”. public.navy.mil. US Navy. Arhivirano iz originala na datum 2018-01-12. Pristupljeno 10 January 2018. 
  3. „The Great War and its aftermath: The son who haunted Kipling”. The Independent. Pristupljeno 3 May 2018.