USS Pueblo (AGER-2)

USS Pueblo (AGER-2) je istraživački brod klase Banner, dio američke mornaričke obavještajne službe, koji je 23. siječnja 1968. godine napadnut i zapljenjen od strane snaga Sjeverne Koreje. Taj je događaj danas znan kao Pueblo incident ili Pueblo kriza.

USS Pueblo (AGER-2)

USS Pueblo (AGER-2)
Državna pripadnost:
Sjedinjene Američke Države
Klasa i vrsta istraživački brod klase Banner
Naručitelj  Sjedinjene Države
Kobilica položena 1944.
Porinuće 16. travnja 1944.
Stavljen u službu 7. travnja 1945.
Zapljenjen 23. siječnja 1968.
Status zapljenjen
Karakteristike
Istisnina 550 t prazan
895 t pun
Dužina 54 m
Širina 9.8 m
Gaz 2.7 m
Brzina 12.7 čvorova (23.5 km/h)
Posada 6 časnika, 70 pomoraca
Naoružanje 2 × .50 kalibarske strojnice M2 Browning

Zapljena američkog broda i njegova 83 člana posade, jedan od kojih je ubijen tokom napada, uslijedilo je manje od tjedan dana nakon što je predsjednik Lyndon B. Johnson održao svoj govor o stanju Unije pred američkim Kongresom te manje od tjedan dana prije početka Tet ofenzive u sklopu Vijetnamskog rata, odnosno samo tri dana nakon je 31 član sjevernokorejske 12. jedinice prešao demilitariziranu zonu i ubio 26 Južnokoreanaca u neuspješnom napadu na Plavu kuću. Zapljena Puebla te mučenje njegove posade tokom jedanaestomjesečne zatvoreničke krize postalo je divovski hladnoratovski incident koji je uvelike podigao tenzije između Zapada i Sovjetskog Saveza, odnosno NR Kine.

Sjeverna Koreja je objavila kako je Pueblo namjerno ušao u njihove teritorijalne vode nekih 12 km od otoka Ryo, a dnevnik je pokazao kako je to uradio nekoliko puta. S druge strane, Sjedinjene Države tvrde kako je brod u vrijeme plovidbe bio u međunarodnim vodama te odbacuju sve sjevernokorejske dokaze kao fabrikacije.

Sjeverna Koreja još uvijek drži brod u svojoj zemlji, iako je posada oslobođena, no Sjedinjene Države ga i danas smatraju aktivnim brodom svoje mornarice. Od 2013., brod je usidren na rijeci Taedong u Pjongjangu, gdje se koristi kao muzejski brod u sklopu Muzeja pobjedonosnog rata. Pueblo je danas jedini aktivni američki koji nije u posjedu Sjedinjenih Država.