Fond Ujedinjenih nacija za djecu (engl. United Nations Children's Fund; akr. UNICEF, od engl. United Nations International Children's Emergency Fund: Međunarodni izvanredni fond Ujedinjenih nacija za djecu), specijalizirana organizacija Ujedinjenih nacija osnovana 11. decembra 1946. radi pružanja izvanredne pomoći djeci u poslijeratnoj Evropi i Kini. God. 1950. mandat UNICEF-a je proširen radi zadovoljenja dugoročnih potreba djece i žena drugdje u razvijenim zemljama. Stalni dio sistema Ujedinjenih nacija postao je 1953., kada je ime organizacije skraćeno na sadašnje uz zadržavanje originalnog akronima. Sjedište je UNICEF-a u New Yorku.

Logotip UNICEF-a

UNICEF se financira dobrovoljnim prilozima, bilo od vlada, bilo od privatnih osoba. Njegovi programi daju naglasak na usluge na nivou zajednica u cilju promicanja zdravlja i dobrobiti djece. God. 1965. dobio je Nobelovu nagradu za mir.

Nakon što je Carol Bellamy, izvršnoj direktorici UNICEF-a, istekao mandat, u maju 2005. je mjesto izvršnog direktora preuzela Ann Venneman, bivša američka sekretarica za poljoprivredu.

Eksterni linkovi uredi