Ellen Tyne Daly (21.2. 1946.-) je američka Emmyjem i Tonyjem nagrađena kazališna, filmska i televizijska glumica.

Tyne Daly
Daly na premijeri filma PoliWood 2009.
Biografske informacije
RođenjeEllen Tyne Daly
21. 2. 1946. (1946-02-21) (dob: 78)
Madison, Wisconsin, SAD
SupružnikGeorg Stanford Brown (1966-1990)
Djeca3

Tyne Daly je rođena u Madisonu u porodici uglednog glumca Jamesa Dalyja, a glumom se bavi i njen deset godina mlađi brat Timothy Daly.

Glumom se počela baviti u mladosti, a 1967. je imala brodvejski debi gdje će vraćati još nekoliko puta i dobiti mnoge ugledne nagrade. Na filmu je vrhunac karijere imala 1970-ih godina, a od njene uloge u filmu Adultress iz 1973. godine u kojoj je imala bizarnu scenu seksa, se više pamti ona u filmu Enforcer iz 1974. godine gjde je tumačila partnericu policijskog inspektora Harryja Callahana.

Uloga policajke je, između ostalog, pomogla da se probije na televiziju i dobije ulogu njujorške detektivke Lacey u popularnoj TV-seriji Cagney & Lacey. Ta joj serija donijela veliku popularnost i nagrade. Potom je slijedio nastup u manje uspješnoj seriji Christy.

Tyne Daly je postigla uspjeh i ulogom socijalne radnice Maxine Grey u TV-seriji Judging Amy, a njen nastup je iznenadio mnoge s obzirom da se izgledom bitno razlikovala od likova koje je tumačila 1970-ih. Daly je to objašnjavala odlukom da se ne izlaže plastičnim operacijama, bojanju kose i drugim trikovima koje njene kolegice koriste kako bi izgledale mlađe nego što stvarno jesu. Zbog toga se Daly smatra uzorom za mnoge glumice i žene općenito koje se ne srame svojih godina.

Tyne Daly je od 1966. do 1990. bila udana za crnog glumca Georga Stanforda Browna s kojim ima troje djece.

Vanjske veze uredi

Nagrade
Prethodi:
Ruth Brown
for Black and Blue
Tony Award za najbolju glavnu glumicu u mjuziklu
1990
for Gypsy
Slijedi:
Lea Salonga
for Miss Saigon