Za ostala značenja, vidi Twenty One (razvrstavanje).

Twenty One (doslovno: "Dvadeset jedan") je bio američki televizijski kviz koji se emitirao na programu NBC-a od 1956. do 1958. godine. U trenutku kada je uživao ogromnu gledanost, a njegovi natjecatelji bili nacionalne zvijezde, izbio je skandal vezan uz namještanje rezultata zbog čega je ne samo skinut s programa, nego su i druge emisije istog žanra dugo vremena bile van etera. Film Quiz Show iz 1994. godine se bavi tim događajima.

Twenty One
Formatkviz-emisija
KreatorRobert Noah
VoditeljJack Barry (1956-1958)
Monty Hall (ljeto 1958)
Jim Lange (1982 pilot)
Maury Povich (2000)
Zemlja porijekla SAD
Produkcija
Trajanje30 min. (1956-1958, 1982 pilot)
60 min. (2000)
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje12. septembar 195616. oktobar 1958;
9. januar - 28. maj 2000
Voditelj emisije Twenty One Jack Barry (sredina), zajedno s natjecateljima Vivienne Nearing i Charlesom Van Dorenom.

Godine 1982. je snimljen televizijski pilot za novu verziju pod naslovom 21, koju je vodio Jim Lange, ali ju mreže nisu prihvatile. Nova verzija, čiji je voditelj bio Maury Povich, je pet mjeseci emitirana na programu NBC-a 2000. godine.

Kviz je po licenci prodan u nekoliko zemalja, tako da su postojale britanska, njemačka, australijska, njemačka, brazilska i kanadska verzija za frankofonu publiku.

Koncept, sličan kartaškoj igri blackjack, koji su osmislili voditelj Jack Berry i producent Dan Enright, se temeljio na dva suprotstavljena natjecatelja koji su imali zadatak odgovoriti na pitanja, koja su ovisno o težini, bila vrijedna između jedan i jedanaest bodova. Pobjednik bi bio onaj natjecatelj koji bi prvi uspio postići 21 bod.

Kada je godine 1956. počelo emitiranje kviza na programu CBS-a, Enright se suočio s natjecateljima koji su užasavali gledatelje svojim neznanjem, odnosno nedostatkom svake drame i napetosti. Kviz je bio loše gledan, a vodeći sponzor, Geritol, zaprijetio ukidanjem sponzoriranja. Enright je stoga odlučio početi namještati rezultate ne samo tako što je unaprijed davao natejcateljima odgovore, nego što ih je angažirao i koristio poput glumaca. Zahvaljujući tome publika se zainteresirala za kviz, a njegovi natjecatelji postali velike nacionalne zvijezde. Godine 1958. je, pak, prethodno natjecatelj po imenu Herb Stempel optužio producente za namještanje u korist telegeničnog intelektualca Charlesa Van Dorena. Izbio je skandal koji je doveo od istage pred kongresnim odborima, a što je dovelo do gašenja ne samo ovog, nego i mnogih drugih tada enormno popularnih kvizova.

Eksterni linkovi uredi