Tudhaliya I (ponekad navođen kao Tudhaliya II ili čak Tudhaliya I/II) bio je vladar Hetitskog Carstva (Novo kraljevstvo) 1430. pne.1400. pne..

Postavljanje rednih brojeva iza imena hetitskih vladara po imenu Tudhaliya uvijek je predstavljalo problem. Postojala je ličnost iz hatskog perioda po imenu Tudhaliya koja je mogla, ali nije morala biti kralj. Ostale kronologije navode vladara po imenu Tudhaliya odmah iza vladavine Muwattallija I, ali ispred ovdje spomenutog Tudhaliye.

Dio naučnika smatra kako je Tudhaliya I prvi kralj iz perioda Novog kraljevstva ili Novog carstva. Drugi su tu čast rezevrirali za Suppiluliumu I. Tudhaliya je mogao bitui unuk Huzziye II, vladara iz perioda Srednjeg kraljevstva. Također je mogao biti direktni nasljednik Muwatalija I, koga je svrgnuo. Točan redoslijed vladara na početku Novog kraljevstva je nejasan, prvenstveno zbog poteškoća u određivanju perioda vladavine Hattusilija II. Vladavina Tudhaliye I' također uključuje period suvladarstva s Arnuwandom I, njegovim zetom i usvojenim sinom.

Najpoznatiji događaj Tudhaliyine vladavine je osvajanje zemlje po imenu Assuwa. Za Assuwu se vjeruje da je korijen današnje riječi Azija. Također se spominju razne teritorije u Assuwu, uključujući zemlje Taruisa i Wilusiya, koje se danas smatraju referencama na Troju/Ilij, iako nema objašnjenja kako su nazivi za te dvije zemlje postale sinonim za istu geografsku lokaciju.

Dio modernih biblijskih naučnika vjeruje da je ili Tudhaliya I ili proto-hetitski vladar Tudhaliya bio ista osoba kao Tidal, kralj Gojima, spomenut u Knjizi postanka kao vladar koji se priključio Kedor-Laomeru u napadu na buntovnike u Kanaanu[1].

Bilješke uredi

  1. Peake's commentary on the Bible

Vanjski linkovi uredi

Prethodi:
Muwatalli I(?)
Hetitski kralj Slijedi:
Arnuwanda I