Tukidid (političar)

Tukidid (grčki: Θουκυδίδης, Thucydides) je bio uticajni političar u Ateni sredinom 5. vijeka pne. poznat kao vođa konzervativne frakcije koja se suprotstavljala demokratima na čelu s Periklom.

Tukidid, sin Melesijin, rođene je u drevnoj demi Alopeka (Αλωπεκή). Datum rođenja mu nije poznat, ali se zna da je bio plemenitog porijekla i u srodstvu s Kimonom karizmatskim vojskovođom oko koga su se okupljali atenski konzervativci. Nakon što je Kimon umro, Tukidid je preuzeo vodstvo konzervativne frakcije.

Vrhunac Tukididovog uticaja je bio početkom 440-ih pne. kada se za vrijeme prvog peloponeskog rata reorganizirao Atenski imperij. Tukidid je svoju moć gradio tako što je organizirao pristaše da zajedno sjede u Eklesiji i, prema Plutarhu, "govore istim glasom". Godine 444. pne. krenuo je u konačni obračun s Periklom, optuživši ga za rastrošnost u javnim radovima. Ispočetka se činilo kako će Eklesija stati na Tukididovu stranu, ali kada je Periklo počeo govoriti u svoju obranu i obećao da će javne radove financirati iz vlastitog džepa, Eklesija mu je na kraju ukazala povjerenje. Tukidid je nakon toga godine 442. pne. ostraciziran te je putovao u Sibaris u Italiji te Eginu.

O Tukididu se navodi kako je Periklovog prijatelja Anaksagoru optuživao za ateizam i šurovanje s Perzijancima.

Historičar Donald Kagan je pak Tukidida ili nekog od njegovih bliskih suradnika povezao sa stavovima anonimnog autora poznatog kao "pseudo-Ksenofont" ili "Stari oligarh" u Ustav Atenjanja, a neki historičari smatraju i da je sam Tukidid autor tog djela.[1]

V. također uredi

Reference uredi

Fusnote uredi

  1. Kagan, The Outbreak of the Peloponnesian War, 138