Trujillo, Honduras

Trujillo je grad i općina (municipalidad) u Hondurasu, koji se nalazi u departmanu Colón, čije je i središte. Trujillo se nalazi na sjevernoj obali Hondurasa, na Karipskom moru, te ima nešto više od 60,000 stanovnika.

Trujillo
gradopćina (municipalidad)
Trujillo na mapi Hondurasa
Trujillo
Trujillo
Koordinate: 15°55′N 86°00′W / 15.917°N 86.000°W / 15.917; -86.000
Opći podaci
Država Honduras
DepartmanColón
Historija
Osnivanje1524.
Uprava
GradonačelnikHéctor Mendoza
Geografija
 • Ukupna površina957 km2 (369 sq mi)
 • Nadmorska visina15
Stanovništvo (2015.)
 • Ukupno62.559
 • Gustoća65/km2 (168/sq mi)
Ostale informacije
Vremenska zonaCT (UTC-6)
Poštanski broj32101

Historija uredi

Kristofor Kolumbo je 14. kolovoza 1502. godine doplovio do Trujilla, kojemu je dao ime Punta de Caxinas; bio je to njegov prvi susret s centralnoameričkom obalom. Sam grad formalno je osnovan 1524. godine, nedugo nakon Cortésova osvajanja Meksika. Cortés je poslao Cristóbala de Olida da uspostavi kontrolu nad tim područjem, a ovaj je spomenute godine osnovao grad Triunfo de la Cruz, koji je bio smješten nekoliko kilometara zapadno od današnjeg Trujilla. De Olid je ubrzo pokušao preuzeti kontrolu nad Centralnom Amerikom iz Trifunija, međutim Cortés je poslao Francisca de las Casasa, koji je porazio de Olida i relocirao Trifunio na područje današnjeg Trujilla; istovremeno, Trujillo je dobio svoje današnje ime.

Za vrijeme španjolske uprave, Trujillo je bio glavni grad Hondurasa, ali je zbog velike izloženosti i čestih napada pirata, središte preseljeno u grad Comayaguu. Od 1821. godine, Trujillo je trajno izgubio status glavnog grada.

Godine 1860., u gradu je pogubljen američki pustolov William Walker, nakon što je njegov vojni pohod na Centralnu Ameriku završio fijaskom. Njegov grob je lokalna turistička atrakcija.

Gospodarstvo uredi

Historijski, Trujillo je bio jedan od centara stočarske industrije, uz grad Omou, koji se nalazi na zapadnom dijelu honduraške obale. Većina stoke uzgajana na tom području je ostala u vlasništvu Hondurašana te nije završila u izvozu.[1]

Zanimljivosti uredi

Američki pisac O. Henry, tvorac termina "banana republika" (inspiriranog upravo Hondurasom), tokom svog jednogodišnjeg boravka u Hondurasu uglavnom je živio u Trujillu. Kasnije je napisao nekoliko kratkih priča smještenih u fiktivnom gradiću Coraliju, u fiktivnoj zemlji Ančuriji, koji je inspiriran upravo Trujillom. Većina tih priča sabrana je u zbirci Cabbages and Kings.

Reference uredi

Vanjske veze uredi