Troa (fr. Troyes ) je grad u Francuskoj na reci Seni u departmanu Ob i regiji Šampanja-Ardeni. Grad ima 60.958 stanovnika po popisu iz 1999, a sa širom okolinom ima 130.000 stanovnika.

Istorija uredi

Troa postoji još od rimskog doba. Vekovima je postajao sve značajniji kao srednjovekovni trgovački centar. U okolini grada odigrala se 451. bitka na Katalaunskim poljima u kojoj su Rimljani i Vizigoti pobedili Hune pod komandom Atile. U Troji je 878. Luj Mucavac primio carsku krunu od pape Jovana XVIII. Pri kraju 9. veka grofovi Šampanje su odabrali Troa kao njihov glavni grad. Kada je kralj Filip IV Lepi 1285. stavio Šampanju pod otkrilje krune, grad je zadržao brojne privilegije. Vojvoda Burgundije Žan Neustrašivi bio je 1417. saveznik Engleza za vreme Stogodišnjeg rata i nameravao je da Troa učini francuskom prestolnicom. Složio se sa suprugom Šarla VI Ludog da dvor, savet i parlament Francuske trebaju tu biti.

Troa je bio u posedu Burgundije i tu je 21. maja 1420. potpisan sporazum iz Troa po kojem se Henri V oženio Katarinom, ćerkom kralja Šarla VI Ludog. Po tom sporazumu potomstvo Henrija V bi nakon smeri Šarla VI predstavljalo naslednike. Međutim pravi prestolonaslednik, tj. dofen je bio Šarl VII koji je uz pomoć Jovanke Orleanke vratio Troj 1429. u posed Francuske.

 

Ekonomija uredi

Troa je glavno sedište kompanije Lakosta, jednog od najpopularnijih brendova zapadnog sveta.

Znamenitosti uredi

  • Katedrala svetog Petra i Pavla u Troju (fr. Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Troyes) je izgrađena od 13. do 17. veka. Ima izuzene vitraže iz 13. veka. Dugačaka je 114 metara, široka 50 metara, a toranj je visok 62 metra.
  • Bazilika svetog Urbana, gotička bazilika iz 13. veka
  • Gradska većnica iz 17. veka
  • Hotel di Lion noar (hotel crnog lava) iz 16. veka. dekaoracija fasade je tipična za drugu renesansu.

Spoljašnje veze uredi