Treća beogradska gimnazija

Treća beogradska gimnazija

Treća beogradska gimnazija
Treća beogradska gimnazija

Tip državna
Sedište Beograd (Republika Srbija)
Adresa Njegoševa 15
Mrežno mesto Treća beogradska gimnazija

Istorija uredi

Treća beogradska gimnazija
Informacije
Lokacija Beograd, Srbija
Status završena
Sagrađena 1906.
Otvaranje 1906.
Broj spratova 2
Kompanije
Arhitekta D. Živanović
D. Đorđević
Autor D. Živanović
D. Đorđević
  • 1859. godine za vreme II vladavine kneza Miloša osniva se na Terazijama polugimnazija, popularno nazvana Terazijska polugimnazija.
  • 1875. godine dobija nov naziv - Beogradska niža gimnazija.
  • 1891. godine Ukazom Ministarstva prosvete i crkvenih poslova Kraljevine Srbije dobija naziv Treća beogradska gimnazija.
  • 1906. godine Treća beogradska gimnazija useljava se u novu, posebno za nju zidanu zgradu, živopisno zdanje u Njegoševoj 15.
  • 1956. godine Odlukom Sekretarijata za prosvetu i kulturu Narodnog odbora sreza Beograda Treća beogradska gimnazija je ukinuta, a u zgradi ostaju niži razredi pod nazivom Osnovna škola "Slobodan Princip - Seljo". Kasnije se formira od odeljenja IV gimnazije nova gimnazija u Ulici 1. maja (sada General Ždanova) i ona dobija ime Treća beogradska.
  • 1964. godine Odlukom Skupštine opštine Vračar iseljava se iz zgrade u Njegoševoj Osnovna škola "Slobodan Princip - Seljo", a u zgradu, koja je godinu dana ranije proglašena spomenikom kulture kao zgrada Treće beogradske gimnazije, useljava se novoformirana gimnazija pod nazivom Osma beogradska.
  • 1980. godine Zakonom o usmerenom obrazovanju i vaspitanju nestaje reč gimnazija i škola dobija naziv Obrazovno-vaspitna radna organizacija prevodilačke i prirodno-tehničke struke, skraćeno - OVRO.
  • 1987. godine Promenom Zakona o usmerenom obrazovanju vraća se ukinuta reč "škola", pa od ove godine Gimnazija se zove Škola kulturološko-jezičke i prirodno-matematičke struke.
  • 1990. godine najnovijim Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju vraćaju se gimnazije i Škola ima opet zvaničan naziv - Osma beogradska gimnazija.
  • 1991. godine, godine obeležavanja 100 godina rada kao potpune gimnazije, Odbor za obeležavanje stogodišnjice Gimnazije pokrenuo je inicijativu za vraćanje izvornog imena - Treća beogradska gimnazija. Odeljenje istorijskih nauka SANU i Skupština Grada podržali su ovu inicijativu ističući potrebu da se gimnaziji vrati njeno prvobitno ime. Po završenom postupku u vezi sa izmenama i dopunama Statuta i dobijanju Rešenja o davanju saglasnosti Izvršnog saveta Skupštine Grada izvršen je upis u sudski registar pod nazivom - Treća beogradska gimnazija, Njegoševa 15.
  • 1999. godine je dodeljena nagrada Školi za najlepšu fasadu na Svetskoj izložbi u Parizu.

Odeljenja uredi

Od školske 2004/2005. godine svaka upisna godina ima 9 odeljenja: 4 prirodno-matematička, 4 društveno-jezička i 1 bilingvalno. U bilingvalnim odeljenjima nastava se obavlja na dva jezika, na italijanskom ili francuskom jeziku i srpskom jeziku. Za pohađanje nastave u bilingvalnom odeljenju prethodno se mora položiti prijemni ispit iz italijanskog ili francuskog jezika. Škola svake godine primi 120 učenika koja pohađaju prirodni smer, 120 učenika koji pohađaju društveno-jezički smer i 62 učenika koja pohađaju Bilingvalno (31 učenika koja slušaju nastavu na francuskom i isti broj učenika koja nastavu pohađaju na italijanskom).

Galerija uredi

Spoljašnje veze uredi