Travolti da un insolito destino nell'azzurro mare d'agosto

Travolti da un insolito destino nell'azzurro mare d'agosto (sh. Odnešeni neobičnom sudbinom na plavo more augusta) je italijanski igrani film snimljen 1974. godine u režiji Line Wertmüller. Po žanru predstavlja kombinaciju drame, komedije i pustolovnog filma. Protagonist, koga tumači Giancarlo Giannini, je Gennarino siromašni pomorac koji radi na bogataškoj jahti i sticajem okolnosti završi na pustom otoku sa Rafaellom, jednom od bogatih buržujskih putnica (čiji lik tumači Mariangela Melato. Radnja prikazuje kako se praktičnim vještinama obdareni Gennarino, koji kao komunist mrzi buržuje, nametne svojoj partnerici kao gazda na otoku, ali i kako također ne može odoljeti njenoj seksualnoj manipulaciji.

Travolti da un insolito destino nell'azzurro mare d'agosto
RežijaLina Wertmüller
ProducentRomano Cardarelli
ScenarioLina Wertmüller
Uloge
MuzikaPiero Piccioni
FotografijaGiulio Battiferri
Giuseppe Fornari
Stefano Ricciotti
MontažaFranco Fraticelli
StudioMedusa Film
DistribucijaMedusa Film
Datum(i) premijere
19. 12. 1974 (1974-12-19)
Trajanje125 min.
Zemlja Italija
Jezikitalijanski

Travolti predstavlja jedno od nekoliko ostvarenja koje je režirala Wertmüller, a u kome su zajedno nastupili Giannini i Melato, te u kojima su se kroz groteskne scene i situacije nastojalo govoriti kako o seksualnosti tako i o politici. Travolti je izazvao kontroverze, prije svega u dijelu feminističkih krugova koji su ga shvatili kao veličanje dominacije muškarca nad ženom, odnosno opravdavanje silovanja i drugih oblika seksualnog zlostavljanja. Sa druge strane, Wertmüller je zbog svoje režijske vještine, kao i glume dvoje svojih suradnika, uspjela zadržati naklonost kritike, te su Travolti osvojili prestižne nagrade, a danas se smatraju jednim od najboljih ostvarenja u Wertmüllerinoj filmografiji.

Godine 2002. je snimljen hollywoodski remake pod naslovom Swept Away sa Madonnom i Gianninijevim sinom Adrianom, ali je neslavno propao i kod publike i kod kritike.

Glavne uloge uredi

External links uredi