Tračka grobnica u Sveštariju

Tračanska grobnica u Sveštarima (bugarski: Свещарската гробница) nalazi se 2,5 km jugozapadno od sela Sveštari, u bugarskoj oblasti Razgrad, 42 km sjeveroistočno od grada Razgrada.

Tračanska grobnica u Sveštarima
Svjetska baštinaUNESCO
 Bugarska


Sveštari na mapi Bulgaria
Sveštari
Sveštari
Lokacija Sveštara u Bugarskoj
Registriran:1979. (3. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, iii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Ulaz u tumulus
Unutrašnjost središnje komore

Godine 1982. otkriven je tračanski tumulus (grobni humak) iz 3. vijeka pne. koji predstavlja osnovne građevinske principe tračanskih kultnih građevina. Njegovi ukrasi se smatraju jedinstvenima s višebojnim karijatidama u obliku ljudi-biljaka i s oslikanim zidnim slikama. Deset ženskih figura, isklesanih u visokom reljefu na zidovima središnje prostorije i ukrasi na luneti bačvasto nadsvođene komore, jedini su takve vrste u cijeloj Trakiji.

Grobnica je sjajan prikaz kulture tračanskog plemena Geta, koji su bili u kontaktima s Grcima i Hiperborejcima. Čak se pretpostavljalo da je ona dio izgubljenog getskog grada Helisa[1].

Izvori uredi

  1. P. Delev, "Lysimachus, the Getae, and Archaeology", 2000. The Classical Quarterly, New Series 50 (Vol. 50, No. 2): 384–401.[1]
  • Alexander Fol, M. Čičikova, T. Ivanov, T. Teofilov: Tračanska grobnica kod sela Sveštari, Sofija, 1986.
  • Alexander Fol: "Die thrakische Orphik oder zwei Wege zur Unsterblichkeit", u Die Thraker. Das goldene Reich des Orpheus, Ausstellung 23. VI. - 28. XI. 2004, Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland. Philipp von Zabern, Mainz, str. 177-186.

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Tračanska grobnica u Sveštarima