Totila rođen u Trevisu, bio je kralj Ostrogota. Izabran je na taj položaj posle smrti svog ujaka Ildibada i nakon kratke vladavine Erarika 541. godine. Prokopije iz Cezareje koji je bio u pratnji vizantijskog vojskovođe Velizara u Gotskom ratu upotrebljavao je za ostrogotskog kralja ime Totila. Sudeći po numizmatičkom materijalu njegovo pravo ime bile je Baduila (gotski: "ratnik, borac"), a Totila je mogao biti grecizirani oblik imena.

Totila razara zidove Firence

Životno delo Totile bilo je obnova gotskog kraljevstva u Italiji. U početku Totila je imao uspeha i pobedio je trupe Justinijana I kod Fevencije. Posle još jedne pobede 542. godine, Totila je napustio Toskanu i pokušao je da opsedne i osvoji Peruđu, Spoleto i Rim.

Ipak, Totila je odustao od ovog plana i okrenuo se jugu Italije. Tu je osvojio Benevento, a oblasti Lukanija, Brutijum, Apulija i Kalabrija su se predali pred velikom gotskom vojskom.

Totilina strategija je bila da uspostavi kontrolu nad seoskim delovima Italije, a da ostavi vizantijske jedinice u gradovima i lukama. No, ubrzo se pokazalo da se gradovi sami ne mogu održati. Kada je osvojio gradove, Totila je pokazao velikodušnost pobednika, naročito u Kumama. Justinijan je bio uznemiren Totilinim uspesima, ali nije dozvoljavao Velizaru da napusti Konstantinopolj, plašeći se da bi njegovi uspesi ugrozili sopstvenu popularnost. U proleće 543. godine Totila je osvojio i Napulj, koji se predao jer je pretila glad. Krajem 545. godine Totila je bio pred Tivolijem, i spremao se da dočeka Velizara koji je napokon stizao Italiji u pomoć Rimu kome je pretila opasnost. Rimski papa Vigilije je pobegao iz Rima u Sirakuzu, a Rim se predao Totili zato što mu je pretila glad. Velizar nije uspeo.

Rim je bio opljačkan, a zatim se Totila povukao u Apuliju. Prilikom novog pokušaja da napadne Rim, Velizar je porazio Totilu, ali vizantijski vojkovođa nije nastavio progon. Peruđa je pala u ruke Totile, a Velizar je ostao neaktivan sve dok nije bio opozvan iz Italije. 549. godine Totila je ponovo krenuo prema Rimu i osvojio ga ponovo zahvaljujući izdaji.

Totila se zatim bacio na pljačkanje Sicilije, posle čega je osvojio Korziku i Sardiniju. Poslao je i svoju flotu na Grčku. Time je Justinijan I bio izazvan da preuzme energične mere protiv Gota. Operacije su poverene Narzesu, Totila ga je napao ali je bio poražen i ubijen u bitka kod Tagine jula 552. godine. Iako su manje borbe nastavljene računa se da je bitkom kod Tagine ostrogotska vojna moć bespovratno srušena. Time je Vizantija trajno uspostavila kontrolu nad Italijom, naročito srednjim i južnim delom Apeninskog poluostrva.