Za ličnosti sa sličnim imenima v. Thomas Thompson.

Tommy George Thompson (19.11. 1941.-) je američki republikanski političar poznat kao dugogodišnji guverner savezne države Wisconsin i sekretar za zdravstvo i socijalne službe u administraciji predsjednika Georgea W. Busha.

Tommy G. Thompson

Thompson je rođen u gradu Elroy u Wisconsinu, gdje mu je otac vodio benzinsku stanicu i malu lokalnu trgovinu. Nakon što je diplomirao pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Wisconsinu, posvetio se politici te godine 1966. bio izabran za zastupnika u državnoj skupštini.

Godine 1986. je izabran za guvernera, a na tom položaju je ostao četrnaest godina, izborivši tri dodatna mandata i postavši najdugovječniji guverner u historiji te države. Na tom položaju se istakao cijelim nizom reformi kojima je Wisconsin postao jednom od najboljih američkih država po pitanju socijalnog i zdravstvenog osiguranja.

Tako stečeni ugled je privukao pažnju Republikanske stranke na nacionalnoj razini, pa se Thompson godine 1996. spominjao kao mogući potpredsjednički kandidat u izbornoj kampanji Boba Dolea. Međutim, to je mjesto pripalo Jacku Kempu, a Thompson je umjesto toga služio u kampanji. Godine 2000. se Thompson, pak, spominjao kao mogući predsjednički kandidat. I ovog puta je Thompson odbacio te špekulacije te služio u Bushovoj kampanji.

Godine 2001. ga je Bush imenovao sekretarom za zdravstvo i obrazovanje. 3.12. 2004. je najavio ostavku i služio do 26.1. 2005., kada je Senat potvrdio njegovog nasljednika, Michaela O. Leavitta.

Nakon napuštanja administracije, Thompson je postao jednim od članova upravnog odbora VeriChip korporacije, koja istražuje mogućnost implatiranja identifikacijskih čipova u tijela američkih građana.

Od augusta 2005. se spominje mogućnost da bi se Thompson mogao natjecati za kandidaturu Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 2008. godine, što je Thompson i najavio u proljeće 2007. godine.

Vanjski link uredi


{{Lifetime|1941||Thompson, Tommy]]