Togodumno (Togodumnus, ? - 43?) bio je kralj, odnosno poglavica britskog plemena Katuvelauni za vrijeme rimske invazije 43. O njegovom životu i sudbini postoje kontradiktorni navodi u antičkim izvorima.

Glavni izvor je Kasije Dion, prema kome je Togodumno bio sin katuvelaunskog poglavice Kunobelina. Braća su mu bili Adminije i Karatak. Adminije je vladao današnjim Kentom, ali je svrgnut, te je Togodumno preuzeo njegove teritorije. Adminije se sklonio preko La Manchea u Rimsko Carstvo, te je od cara Kaligule tražio da ga vojnom silom vrati na vlast. Kaligula je u posljednji trenutak odustao od invazije, ali je zato Klaudije kasnije iskoristio poziv prognanog atrebatskog Verike za invaziju. Prema Kasiju, upravo je Togodumno rimskim osvajačima pružio otpor, ali je ubijen u borbi. Nakon njegove smrti je rimski komandant Aulo Plaucije zatražio da car dođe sa pojačanjima. Togodumnovo vodstvo u otporu osvajačima je preuzeo Karatak, koji je nastavio pružati otpor sve dok nije uhvaćen 51.

Tacit, s druge strane, uopće ne spominje Togodumna, ali zato spominje Togidubna, kralja britskog plemena Regnenza, koji se za vrijeme invazije borio na rimskoj strani. Dio historičara vjeruje da su on i Togodumno, u stvari, jedna te ista osoba.

Dio historičara, pak, smatra da Togodumno uopće nije poginuo u borbi s Rimljanima, nego da je tek uništena njegova vojska. Dio, pak, smatra da je pomogao Rimljanima boreći se protiv vlastitog brata.

Eksterni linkovi uredi